06.07.2022_00:26 | Източник: Българска патриаршия 05.07.2022 14:28 |
Снимка


На 5 юли служителите от Министерството на вътрешните работи отбелязват 143 години от създаването на ведомството. Това е едно от първите министерства, създадени след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

Тържеството за годишнината започна пред паметника на „Незнайния войн“ с празничен водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храма „Св. София“, иконом Йоан Карамихалев и протойерей Васил Танев от храмовото духовенство, свещеник Евтимий Куков, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

На празника присъстваха г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-н Кирил Петков, министър-председател в оставка, г-н Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в оставка, г-н Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка, депутати, министри, дипломати, представители на религиозните общности в България и служители на Министерството.

В края на чинопоследованието епископ Поликарп поздрави всички служители на изпълнителната власт и им отправи благопожелания от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Церемонията продължи с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.

+++

На 5 юли през 1879 г. княз Александър I Батенберг издава Указ 1 (обнародван в “Държавен вестник”, бр. 1 от 28 юли 1879), с който назначава първото правителство на Княжество България. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи. Самото министерство е създадено с Указ 23 от 17 юли 1879 г. на основание чл. 161 от Търновската конституция като Министерството на вътрешните дела. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация. Полицейските функции се осъществявали от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции.

Любопитна подробност е, че на новосъздаденото ведомство са били възложени и куп нетипични за дейността му задачи. То отговаряло за народното здраве и ветеринарното дело, управлявало пощите и телеграфите. Постепенно те отпаднали – през 1893 г. – ветеринарното дело, през 1882 г. – управлението на пощите, а през 1885 г. се освобождава и от обществените дела. След промените през 1989 г. датата 5 юли е обявена за празник на МВР. През 1925 г. по Закона за администрацията и полицията е създадена и специална „Дирекция на полицията“, сред чиито отдели е и Държавна сигурност. На 10 септември 1944 година с Постановление №1 Министерският съвет под натиска на комунистите се създава т. нар. Народна милиция и ликвидира полицейската система на предишното правителство. В Народната милиция постъпват на работа хора, участвали в нелегалното комунистическо движение и имали заслуги за установяване на новата власт.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев