08.07.2022_01:17 | Източник: Българска патриаршия 07.07.2022 16:05 |
Снимка


На 7 юли стотици софиянци се събраха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” за богослужебна прослава на една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя.
В този ден храмов празник чества една от обичаните църкви в столицата – митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Още преди началото на богослужението тя бе преизпълнена с богомолен народ, който чинно стоеше в молитва, а потокът от християни не секна до късно през деня.

В този празничен ден, св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужението взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храма, ставрофорен Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Александър Величков, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. Георги“, протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Христо Пашов, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Богомолният народ, преизпълнил храма, чинно стоеше на празничното богослужение, възнасяйки към св. Неделя топла молитва, подпомагана от молитвеното пение на мъжкия катедрален хор, дирижиран от проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов.
В края на Литургията голямо множество християни – малки и големи, пристъпиха към св.Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Господни. С вдъхновено пастирско слово към целия богомолен народ, изпълнил катедралния храм се обърна еп. Поликарп:

„Да подражаваме на св. Неделя, на нейната чиста, искрена Христова вяра, на нейния невинен живот и дух, да подражаваме на телесната й, и духовна чистота, да й подражаваме в чистота на вярата и изповядването на Господа Иисуса Христа пред неверните люде, да й подражаваме в любовта, с която се удостои да се моли за всички, дори за своите гонители…..“ – каза в словото си владиката след като припомни житието на светицата и пожела:
„Нека по молитвите на света великомъченица Неделя Бог да озари сърцата ни с добродетелно желание и стремеж. Да се изграждаме като Христови люде пред Неговия образ. Нека бъдем достойни последователи на света Неделя и да се радваме на нейния благослов и нейното застъпничество, отдавайки чрез нейната молитва на Бога слава, чест и достойно поклонение во веки веков. Амин.“

Владиката благослови присъстващото многобройно църковно изпълнение и благопожела на всички по застъпничеството на света великомъченица Неделя здраве, Божия милост и благодат. В чест на храмовия празник бе подготвено благоукрасено коливо с образа на св. Неделя, което епископ Поликарп освети и бе раздадено след края на богослужбата.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Пламен Михайлов