09.07.2022_23:16 | Източник: Българска патриаршия 08.07.2022 17:34 |
Снимка


На 8 юли Православната църква почита паметта на св. великомъченик Прокопий Йерусалимски.

На територията на Софийска епархия се намира един храм, посветен на Христовия страдалец – този в с. Стоб, Дупнишка духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празникът на храма, енорията и селото беше уважен с архиерейско посещение и служение.

Светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Иванов, предстоятел на храма, иконом Стефан Костов, свещеник Георги Вучков, свещеник Румен Дивилски и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение беше изпълнено от дупнишките духовници свещеник Добри Добрев и свещеник Петър Очков.

След тържествената света Литургия за здравето и благословението на всички присъстващи и на жителите на с. Стоб беше извършен водосвет. Вярващите бяха поръсени със светена вода, за утвърждаване в духовния живот и православната вяра.

На празника в чест на св. Прокопий енорията беше посетена от благочестиви християни от гр. Харманли, Старозагорска епархия, водени от йеромонах Максим Колев. Гостите бяха поздравени от епископ Поликарп, който им благодари за посещението и призова над тях покрова на светия Христов великомъченик Прокопий.

Празничното молитвено събрание завърши с проповед, произнесена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Епископът говори за живота, мъченичеството и прославата на св. Прокопий. Изявявайки неговите добродетели и доблестен християнски живот, епископът подчерта, че всеки един съвременен християнин е необходимо според силите и възможностите си да му подражава. Той насърчи всички да се изпълнят с вяра, надежда и любов; да бъдат търпеливи, постоянни в духовния живот и любвеобилни един към друг; да бъдат проводници на Христовата любов и благодат в света.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По традиция празникът продължи с освещаването на постна гозба и обща братска трапеза. Събитието уважиха г-н Иван Минков, кмет на община Кочериново, г-н Георги Ставрев, кмет на с. Стоб, както и от множество верни благочестиви християни.

Снимки: протойерей Костадин Тренев