15.07.2022_16:30 | Източник: Българска патриаршия 11.07.2022 10:41 |
Снимка


Всенощно бдение в Троянската света обител
Сред дебрите на чутовния Троянски балкан, сгушен сред горите на Стара планина от дълбока древност се издига Троянския манастир, в Католикона на който от началото на 17 в. се намира биещото сърце на Северна България – чудотворния Богородичен образ „Троеручица“.

12 юли е денят в който светата ни Църква е определила да отдаваме особена почит на този Богородичен образ, прославен с множество дивни чудеса.

За осма поредна година в Троянската ставропигиална света обител „Успение Богородично“, на 11 юли – в навечерието на празника, бе отслужено празнично всенощно бдение в прослава на Пречисатата Богородица, на което с тържествени църковни химни и нестихваща молитва през цялата нощ голямо множество верни люде прославяха безкрайната Божия милост явена на човеците по молитвите на Пречистата.

Духоносното молитвено събрание бе предстоявано от Преосвещения игумен на светата обител – Величкия епископ Сионий, който с радост преподаваше Божието благословение върху събралото се множество.

Почетен гост на духовното тържество беше госпожа жаджи Татяна Попова – велик ктитор на Троянския манастир.

В празничния 12 юли, по време на свещеното евхаристийно събрание заедно с Преосвещения епископ Сионий около светия Престол застанаха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архим. Григорий от братството на Бачковската света обител, йером. Стефан, заместник на Преосвещения игумен в Троянския манастир, манастирските братя в свещен сан и свещеници-гости.

Множество люде пристъпиха и се причастиха със светите Тяло и Кръв Христови, поставяйки славен венец на своето всенощно молитвено стояние.

Духовното тържество завърши с тържествено многолетие и благо слово, в което епископ Сионий каза: „Светата Църква възпява Троеручната богородична икона, като казва: „Радвай се, Благодатна, която с две ръце държиш Невместимия, а с третата ръка държиш цялото творение, като ни милваш и защитаваш от всяко зло!“ За чудесата на Божията Майка няма нужда да се говори много, защото всички ние сме изпитали многократно в живота си нейната благодатна помощ. Нека Пречистата Владичица Богородица да изпълва сърцата ни с вяра, надежда и любов, като ни направи достойни да се подслоним под нейния честен покров… под нейната трета ръка!“

След светата богослужба, според установената традиция, за всички присъстващи беше даден празничен обяд от игумена и братството на манастира.

За повече снимки и информация: https://www.troyanmonastery.com/