15.07.2022_16:57 | Източник: Българска патриаршия 15.07.2022 09:10 |
Снимка


Тази година честваме три важни годишнини, свързани с видния възрожденец и светец на Църквата св. преподобни Паисий Хилендарски – 300 години от рождението му, 60 години от канонизацията му и 260 години от написването на неговата „История славянобългарска“, поставила началото на духовното пробуждане и културно възраждане на поробения български народ. Тези годишнини бяха отбелязани с различни инициативи през настоящата година.

Новоизлезлият брой на „Църковен вестник“ е посветен на кулминацията на тържествата в родния град на светеца гр. Банско на 19 юни – деня, определен за честване паметта на преподобния. Тържествата бяха организирани от Община Банско със съдействието на Неврокопска митрополия и ПУ „Паисий Хилендарски“.

В бр. 13 на официоза на БПЦ можете да научите как протече международната научна конференция, която се проведе на 17 и 18 юни, посветена на личността и делото на св. Паисий, в която взеха участие богослови, историци, филолози и лингвисти, изследователи на Хилендарския монах и неговата „История“.

Богослужебните тържества, свързани с големите годишнини на св. Паисий Хилендарски, започнаха в навечерието на 19 юни с отслужването на празнична архиерейска вечерня, възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, и отбелязаха кулминацията си с отслужването на празнична света Литургия, по време на която на епархийския архиерей съслужиха митрополити и епископи на БПЦ, игумени на манастири, духовници от страната и Неврокопска епархия, както и монаси от Зографския манастир. Стр. 4-5.

В настоящия брой публикуваме и пълния текст на Приветствието на светейшия Български патриарх Неофит; Словото на президента на страната Румен Радев, произнесено по време на празненствата в Банско и Словото на високопреосвещения Неврокопски митрополит Серафим. Стр. 1-2, 5.

За светиите като народни будители и за св. Паисий Хилендарски като Пример на саможертвена любов към ближния е интервюто с Неврокопския митрополит Серафим, което можете да прочетете на стр. 3.

По повод годишнините отворихме архивите на Българската православна църква и публикуваме Протокола от тържественото заседание на Св. Синод за Канонизирането на преподобния наш отец Паисий Хилендарски и Български. Канонизация, извършена по време на атеистичния режим, през 1962 г., без особена тържественост. Стр. 6, 7.

Годишнината на светеца бе съпроводена с редица мероприятия и инициативи, сред които изложби, представяния на книги и концерти. С информация за някои от тях допълваме стр. 7.

По повод юбилея паметта на св. Паисий бе отбелязана тържествено и в гр. Самоков, където се счита, че е погребан видният будител. На честванията в града сме отделили стр. 8.

Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор за броя: Александра Карамихалева