16.07.2022_18:55 | Източник: Българска патриаршия 15.07.2022 21:21 |
Снимка


На 15 юли Църквата чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита, майка и син, пострадали за Христа при римския император Диоклетиан ок. 305 г.

В този ден храмът „Св. св. Кирик и Юлита“ в гр. Банкя празнува храмовия си празник. Той е единственият в Софийска епархия, посветен на светите Божии угодници.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в него бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралния храм „Св. вмчца Неделя“, ставрофорен иконом Милко Топузлиев от храмовото духовенство, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храма, иконом Методий Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“, свещеник Никола Чочев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Димитров.

В красивия храм от рано сутринта се събраха стотици енорияши, християни от цяла София и гости на града. Тази година в чест на храмовия празник, църквата бе обдарена с нова духовна придобивка – частица от мощите на св. Кирик. Тя е дар за вечни времена от Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската свети обители.

Певческо участие на клира, заедно с църковния хор, взе свещеник Петър Василев от храмовото духовенство. Сред християните, изпълнили тържествуващия храм, бяха кметът на район Банкя, г-н Рангел Марков, както и общински служители.

Въпреки работния ден храмът бе изпълнен с богомолен народ, който с дарове и цветя пристъпваше към светите образи на мъчениците и с благоговение се покланяше пред тяхната икона и мощехранителница.

Преди началото на литургията епископ Поликарп пострига за „четец, певец и свещоносец“ на Българската православна църква три момчета от енорията – Румен, Данаил и Давид, които настави да бъдат ревностни в служението си в светия олтар.

С празнично слово за светите Кирик и неговата майка Юлита към народа се обърна епископ Поликарп. Той припомни важни моменти от живота на светите мъченици и сподели, че е необходимо всеки да следва този благ пример в своя духовен и социален живот, за да бъде достоен и истински православен християнин. Владиката приветства духовниците, поздрави християните с храмовия празник и отправи благопожелания от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. По традиция, след литургията, в двора на храма бе отслужен празничен водосвет, по време на който множеството вярващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.

За молитвен спомен от празника, църковното настоятелство бе подготвило за присъстващите иконки на светите мъченици с памуче, осветено при мощите на св. Кирик. За подкрепа на всички, уважили храмовото тържество, бе раздадено и благословено ястие, приготвено и дарено от местната община.

Текст и снимки: Весела Игнатова