17.07.2022_12:29 | Източник: Българска патриаршия 17.07.2022 00:34 |
Снимка


На 17 юли Православната Църква чества паметта на св. великомъченица Марина Антиохийска, която пострадала за Христа през IV век. Храмов празник отбелязва параклисът в двора на Софийската света митрополия, който е построен на мястото на старинен храм, посветен на светицата.

Празничните богослужения започнаха вечерта на 16 юли от патриаршеския дом, където Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит се поклони на частица от мощите на св. Марина и даде благословение за началото на тържествените богослужби.

В митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и софийски псалти, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов. Благоукрасеният със стенописи храм и украсен със свежи цветя, бе изпълнен с богомолен народ, който след като се покланяше на мощите на св. вмчца Марина, влизаше в радостта на празничната молитва. В чест на празника за здраве и благословение на вярващите бе отслужен чинът на петохлебието.

В края на вечернята епископ Поликарп отправи благослов и поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Той прикани християните и в утрешния ден да дойдат в храма и заедно да почетем света великомъченица Марина.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Ангел Младенов, Весела Игнатова