18.07.2022_20:17 | Източник: Българска патриаршия 17.07.2022 19:47 |
Снимка


На 17 юли честваме паметта на света великомъченица Марина – светицата, в чиято чест е възстановен храм в двора на Софийската света митрополия. Храмът, който е главно за нуждите на служителите на Митрополията, в празничните дни широко отваря врати за богомолния народ.
С тържествена архиерейска литургия бе отбелязан днес празникът на петнайсетгодишната девойка, избрала мъченията, пред възможността да се отрече от вярата си в Христа.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него участваха протосингелът на Софийска митрополия – архимандрит Василий, духовният надзорник на Софийска епархия – архимандрит Евтимий и митрополитският протодякон Иван Петков.
На певницата молитвена възхвала към Божията угодница отправиха доц. д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно църковно пение в Богословския факултет на СУ, г-н Тодор Костов, учител в Софийската духовна семинария и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Да почетат храмовия празник бяха дошли голямо множество богомолци от София, сред които и служители на Софийска митрополия. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо, с образа на св. Марина, което бе раздадено на здраве и благословение на всички, дошли да уважат храмовия празник.

С вдъхновено слово, в края на богослужбата Негово Преосвещенство епископ Поликарп припомни житието и светлия подвиг на светата великомъченица, като изходи от днешната нeделя, в която честваме светите отци от 6-те Вселенски събора. Отците, които със своето богословие, живот и трудове, утвърдиха чистата, истинска вяра, и които до ден днешен наставляват и назидават всяка християнска душа.

„Но преди те да се съберат, уточнят и утвърдят истинската вяра, отците на Църквата се осланиха на опита, оставен от светите мъченици, които със своя живот потвърдиха истината. Такава е и днес почитаната св. великомъченица Марина. Със своето слово, мъжество и постоянство тя утвърди мнозина в истинската Христова вяра.“ – каза в словото си владиката и благопожела: „Света Марина очаква от всеки един от нас, който почита нейния празник, да се вдъхнови за духовен живот и да припали своето духовно кандилце и с вяра, надежда и любов да върви уверено по пътя на Господа Иисуса Христа към Царството небесно.“

Той благодари от името на патриарх Неофит на служащите духовници, на „изрядните певци, които със сладкопение изпълниха сърцата ни и ги издигнаха към небесата“, на благочестивия народ, който изпълни храма и двора на Софийска митрополия, и пожела: „Бог по молитвите на света Марина да ви дава онова, което просите, и то да ви бъде за спасение и вечен живот.“

Текст и снимки: Весела Игнатова