28.07.2022_17:54 | Източник: Българска патриаршия 28.07.2022 12:25 |
Снимка


На 25 юли 2022 г., в Министерството на образованието и науката се състоя връчването на официалните заповеди, с които се одобряват синодалните учебници по „Религия – Християнство-Православие“ за 8., 9. и 11. клас.

Заповедите на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков са подписани на 19 юли 2022 г., с което поредните учебници на светата ни Църква се включват в списъка на МОН с познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които могат да се разпространяват и използват в системата на училищното образование.

С учебника за 8. клас включително методически завършва цикълът от учебници за 5., 6. и 7. клас, в които са използвани сходни рубрики и подходи в разработването на задачите по учебното съдържание.

Учебниците за 9. и 11. клас отговарят на гимназиалната възраст на учениците, които ще изучават „Религия-Християнство-Православие“.

На всички, които допринесоха за изготвянето на синодалните учебници по Православие за 8., 9. и 11. клас благодарим, че отдадоха сили, умения и воля, за да имат и по-големите български ученици учебни пособия с качествено и автентично християнско съдържание. Новите учебници на Църквата са забележителни с подходящо разработените и винаги актуални верови, църковно-исторически, биоетични и социални въпроси, от отговорите по които гимназистите имат особена нужда, за да изградят своя устойчива идентичност, положителна ценностна система и градивно отношение към живота. Съдържанието на новите църковни учебници по Православие дава правилен ориентир на младежите и девойките във времена, в които доминира голяма поляризация на мненията и едновременно – объркващ светогледен и религиозен плурализъм, БПЦ умело предлага на младите да вникнат в нейната изпитана и неизменна вяра и в ненадминатата й евангелска нравственост.

Така светата Църква препотвърждава пред новите поколения, че да си добродетелен не е старомодно и че да си православен християнин е подвиг, който води човека към отхвърляне на порока, към придобиване на вътрешна сила и праведност, към плодовито служене на ближните и Бога, към святост и вечно спасение.

Новите учебници на Св. Синод за 8., 9. и 11. клас могат да се използват в българските училища от новата 2022 / 2023 учебна година, наред с прилаганите до този момент учебници от 1. до 7. клас включително.

След тях в предстоящата година предстои да бъдат изготвени и последните два учебника на БПЦ-БП – съответно за 10. и 12. клас, с което конкурсната процедура на МОН ще приключи.

За прогимназиалната и гимназиалната възраст синодалните учебници са единствени. Няма предложени учебници от други издатели.

Учителите могат да получат безплатно учебниците за водените от тях групи ученици през новата учебна 2022/2023 г. Това се отнася както за преподавателите в светските училища, така и за тези в църковните училища. След края на учебната година учебниците се депозират обратно в училището – за следващия випуск. Само учебниците за 1. клас се подаряват на учениците.

За получаване на синодалните учебници директорите или учителите трябва да се свържат със съответната митрополия, в чийто диоцез се намира училището / училищата им. Това следва да стане в края на м. август и началото на м. септември 2022 г. Всеки учител трябва да изпрати до администрацията на митрополията своята заявка – свободен текст, включваща име, контакти, училище, населено място, форма на обучението по Религия, брой групи и необходимите бройки учебници според класовете, в които ще протича обучение по Православие.

Текст: д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“ – КПО при Св. Синод на БПЦ-БП