02.08.2022_13:52 | Източник: Българска патриаршия 02.08.2022 13:19 |
Снимка


В началото на месец август започна петнадесетдневният Богородичен пост, който мъдро Църквата е установила в средата на лятото, за да напомни на християните за настъпващата нова църковна година (на 1 септември) и така духовно да ги ободри, отрезви и подготви за църковното новолетие. Според църковно-богослужебния устав, в края на делничните вечерни през Богородичния пост се отслужва Богородичен канон. По установена традиция, в София това умилително църковно-поетично творение се изпълнява съборно, в съслужение със столични духовници и съмолитствано от многоброен богомолен народ.

Първото за тази година молебно последование съборно бе изпълнено на 1 август вечерта, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съборната молитва към Божията майка – закрилницата на човешкия род взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство во главе с председателя на църковното настоятелство ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятели и свещеници от столични храмове и трима дякони: митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

След чинопоследованието на Молебния канон към вярващите се обърна епископ Поликарп, който произнесе насърчително слово за настоящия духовен пост и подчерта спасителното за всички ни значение на общата ни небесна Майка.

„И тази година Бог ни удостои да встъпим в Богородичния пост и с молитва, с духовно преклонение, с чисти сърца, които да очакват празника Успение на Божията майка. Тази година специално за съборните молебни канони, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит предостави Богородичната икона „Ширшая небес“. Гледайки я, виждаме отворените обятия на Света Богородица, виждаме че там има място за всеки от нас. Тя е отворила своите обятия, за да ни прегърне и да ни направи достойни чеда на Нейния син Господ Иисус Христос. В Нейния образ има усмивка, лъчезарност и топъл призив: „Елате и вкусете и ще видите колко благ е Бог!“

Нека в тези дни извисим сърцата си и да бъдем радост на Божията майка, която се моли пред своя Син за нас. Нека бъдем духовен пример в света в който живеем… Днес често казваме, че нямаме старци, които да ни поучат, че няма кого да последваме… Примери има, стига да искаме да ги видим. Има и старци, стига човек да има искрено желание да ги чуе и следва. Нека се стремим да развиваме нашите таланти, да стремим да се ползваме от примерите на светостта и от всичко да извличаме за нас духова полза. Бог да ни огради със Своя мир и любов, да изпълни сърцата ни с чистота и богомъдрие. Нека ни направи да бъдем светлина за света и сол за земята на света и човеците!“ – завърши словото си епископът.

Текст и снимки: Весела Игнатова