14.08.2022_13:35 | Източник: Двери на Православието 13.08.2022 |
Снимка


В навечерието на Успение Богородично с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ се открива иконографска изложба под надслов „Светите икони“.

В експозицията със свои творби участват съвременни иконографи от Варненска и Великопреславска епархия – Росен Германов-Даскала, Галин Ганчев, Деница Ганчева, Младен Костадинов, Катя Костадинова, Атанас Атанасов, Диян Димитров, Илка Колева-Димитрова, Петранка Аврамова, Васил Пенчев, Георги Едрев.

Изложбата ще бъде открита на 14 август от 16 ч. в Голямата зала на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна, на ул. „27 юли“ № 9.

Освен празничния повод за изложбата тя има и по-практични цели. От една страна, да представи образци за канонично изпълнени икони, съобразени с традициите в църковното изкуство и с Преданието на Православната църква, в противовес на еклектиката и кича в масовата култура, а от друга страна изложбата е и възможност да бъдат представени самите иконописци, всеки със своя стил и трудове на Божията нива. Авторите активно работят в сферата на църковната живопис, изработват икони върху дърво или стенописи в църкви и параклиси из цялата страна и в чужбина.

Експозицията може да бъде разгледана до края на м. септември.

* Източник: Архангел.бг