15.08.2022_03:23 | Източник: Българска патриаршия 14.08.2022 22:59 |
Снимка


На 14 август, в навечерието на големия празник Успение на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ беше отслужена тържествена архиерейска вечерня с чина на опелото на Света Богородица.

Празничното богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Иван Иванов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Красимир Пеков, дякон Димитър Кутлев и дякон Игнатий Игнатов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от протодякон Иван Петков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, д-р Стоян Малинов, г-н Калин Кирилов и г-н Грисен Чакъри.

По време на вечернята, която беше уважена от голямо множество вярващи, Богородичната плащеница бе изнесена в средата на храма, поставена под кувуклията и беше изпълнен чинът на опелото на Божията Майка Света Богородица.

След опелото Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед и говорейки за Пречистата Богородица, призова вярващите да се ръководят от Нейния пример и да се изграждат като достойни чеда на Бога.

Извършено бе и литийно шествие около храма с плащаницата, съпровождана от благочестивото множество. След него плащаницата беше отново поставена в средата на храма за поклонение на верния и благочестив народ, който и на 15 август да може да се благослови от нея.

Епископ Поликарп в края на вечернята поздрави всички присъстващи на богослужението от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна нощ, както и достойно посрещане и отбелязване на празника на Богородичното Успение.

Снимки: протойерей Костадин Тренев