15.08.2022_03:23 | Източник: Българска патриаршия 14.08.2022 21:30 |
Снимка


На 14 август 2022 г. с ритуал по тържествено вдигане на военноморския флаг, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветка на корабите от ВМС – фрегата „Дръзки“ и минен ловец „Струма“ от Флотилия бойни и спомагателни кораби – беше отбелязана 143-годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Сред официалните лица на тържественото събитие на Морска гара беше Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

На този ден, който е кулминацията на тържествените чествания на бележитата годишнина на ВМС, започнали на 8 август в град Русе и продължили на 10 август в град Бургас, е и също важен момент от израстването на възпитаниците на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, които присвоиха своето първо офицерско звание.

Новите офицери, вече лейтенанти, от „Випуск 2022“ са 20 на брой, успешно завършили специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“. На заседание на комисия за разпределение на курсантите випускници, проведено във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 8 август 2022 г., те бяха разпределени във формирования от състава на Военноморските сили на Република България, във Варненския гарнизон, както и в Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (ККИПКО) в София.[1]

Създаден на 12 август 1879 г. в Русе, флотът на България има своето бойно кръщение по време на Сръбско-българската война (1885 г.). Преминал през огъня на Балканската, Междусъюзническата, двете световни войни, устоял на суровите изпитания на бури, е натрупал опит и знания в национални и международни учения, мисии и операции под флага на ООН и НАТО.

След завършването на ритуала по тържественото вдигане на флаговете, започна акта по присвояване на първо офицерско звание на курсантите мичмани от „Випуск 2022“ на Морско училище.

Думата беше дадена на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който в своето слово отбеляза, че випускът носи името на бележития полковник Борис Дрангов – геният на българския военен. Той се обърна към възпитаниците на Флотската алма-матер с думите: „Скъпи випускници, гледайки в този момент към вас, аз съм убеден, че заветът на полковник Дрангов е спазен. Точно вие сте тази градивна част от безсмъртната идея на патрона на „Випуск 2022“ за образована армия. Като ваш началник, имах възможността да наблюдавам израстването ви през годините на обучение. Пред очите ми вие се изградихте като достойни жени и мъже, готови да защитават Родината, а в същото време и като високообразовани млади хора, които не се страхуват да поемат отговорности и са адекватни на предизвикателствата на съвременния свят.“

Пагоните и дипломата на първенеца на випуска курсант-мичман Павел Костадинов беше връчена от министъра на отбраната на Република България г-н Димитър Стоянов. Пагоните и дипломите на отличниците от трите специализации на Морско училище бяха връчени от Началника на отбраната Адмирал Емил Ефтимов. На останалите курсанти-випускници пагоните връчи Командирът на Военноморските сили Контраадмирал Кирил Михайлов, а дипломите – Началникът на Висшето морско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Последва присвояването на първо офицерско звание лейтенант и назначаване на длъжност на военнослужещите, придобили квалификация по „Военно дело“, на което министърът на отбраната връчи пагоните и свидетелството на първенеца главен старшина Симеонка Симеонова. На останалите петима веоннослужещи, придобили квалифилацията пагоните връчи Командирът на Военноморските сили Контраадмирал Кирил Михайлов, а дипломите – Началникът на Висшето морско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. С тях на празничния ден общо 26-ма присвоиха званието лейтенант.

Приветствие произнесоха още Началникът на отбраната Адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната г-н Димитър Стоянов. Поздравителен адрес от президента на Република България и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили г-н Румен Радев обяви Генерал-лейтенант Любчо Тодоров, Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Слово-отговор от името на випускниците произнесе първенецът на випуска лейтенант Павел Костадинов, който благодари на ръководството на Морската алама-матер, както и на всички преподаватели за предадените знания. Той заяви още: „Уважаеми гости, разрешете ми от тази трибуна, пред българската общественост да ви уверя, че ние – младите лейтенанти – влизаме в офицерските редици с желание да покажем наученото, да се докажем и утвърдим като специалисти, да бъдем достойни офицери, гордо да развяваме българския флаг и да продължим заветите на нашите предци.“

Випускниците и курсантите на ВВМУ, както и представителният духов оркестър на ВМС преминаха в тържествен марш, с което приключи тържеството по повод 143-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

[1] Вж. Курсантите-випускници получиха назначенията си – http://www.naval-acad.bg/archives/105067.

Изготви: Георги Великов