15.08.2022_03:53 | Източник: Българска патриаршия 14.08.2022 22:57 |
Снимка


На 14 август, Предпразненство на Успение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

Архиерейското посещение беше във връзка с отбелязването на храмовия празник на църквата Успение на Пресвета Богородица.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Радослав Трайков, предстоятел на храма, свещеник Иван Генчев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на клира бяха изпълнени от църковни псалти от столицата.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която засегна важни моменти от евангелското четиво. Той напомни на вярващите, че е необходимо всеки православен християнин да се възползва от благодатното евангелско повествование и да изпълни себе си с познанието, че Бог се грижи за онези, които са тръгнали да го следват, дава им пример за подражание и ги окриля чрез изпитанието в силна вяра и доверие в Неговото човеколюбие, милосърдие и любов.

Епископът поздрави всички присъстващи с предстоящия празник Успение Богородично, който е и храмов празник на църквата, и преподавайки им патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит им пожела да пребъдат под покрова на Божията Майка и окрилени от Нейния пример, да живеят достойно пред Бога и да бъдат парадигма за всички.

Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма отец Радослав за организирането на празника и за топлото посрещане, и пожела на него и на неговите събратя достойно и благодатно служение.

На свой ред отец Радослав изказа благодарност на епископа за посещението в енорията и му благодари за грижите и любовта. Той отправи просба епископ Поликарп да предаде любовта, молитвите и благодарността на духовенството и вярващите – на патриарх Неофит, който винаги ги подкрепя и им подпомага в служението и духовния живот.

Празникът в храм „Успение Богородично“ завърши с освещаването на нова църковна придобивка – Неделно училище. Зад храма, след изрядно почистване и ремонт е обособено място, в което ще се извършват уроци и занимания с деца по Православно вероучение.

Епископ Поликарп пожела мястото да се изпълни с деца, които да възрастват в Православната вяра и в Христовите добродетели.

Снимки: архимандрит Евтимий