15.08.2022_04:19 | Източник: Българска патриаршия 15.08.2022 16:01 |
Снимка


На 15 август, когато светата Православна Църква празнува Успението на Пресвета Богородица, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничните богослужения – празничната вечерня с опелото на св. Богородица в навечерието на празника и архиерейската света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пловдив.

Преди началото на светата Литургия митрополит Антоний пострига за четец ученика от Пловдивската семинария Иван Халачев.

Христолюбиви граждани изпълниха храма, за да отдадат почит и да се помолят на Божията Майка, да измолят за себе си и за близките си Нейната помощ и закрила.

Всички заедно, с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш“. Много от присъстващите, които са се готвили подобаващо, пристъпиха към Светите Христови Тайни.

На богослужението присъстваха кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, народният представител г-н Радомир Чолаков, председателят на Пловдивския Граждански клуб г-н Рашко Радомиров, държавни и общински служители.

По време на причастния Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с архипастирско слово, в което говори за Успението на Пресветата Богородица.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки от Архиерейска вечерня с Опело на Пресвета Богородица
Снимки от Архиерейска света Литургия