16.08.2022_12:30 | Източник: Българска патриаршия 16.08.2022 00:31 |
Снимка


На 15 август, в деня когато Православната църква чества Успение Богородично, в кюстендилския храм „Успение Богородично“ беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма, протойерей Виктор Мачай, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Георги Тасков.

Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от смесения църковен хор при храма.

Празникът беше уважен от г-н Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил и от стотици верни чеда на Православната църква.

Преди светата Литургия, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп извърши чина на обновление на храма, след като в продължение на близо единайсет месеца той беше ремонтиран, с отпуснати средства от правителството на г-н Бойко Борисов през 2020 г.

По време на тържественото празнично богослужение за презвитер – свещеник, беше ръкоположен дякон Георги Тасков от гр. Кюстендил, който ще подкрепи с нови сили свещенството в околията и да се труди за духовното въздигане и укрепване на този край.

Епископът пожела на новия свещеник духовни сили, радост в служението и да се утвърди като пример за верния народ.

След светата Литургия обновеният храм беше посетен от г-н Бойко Борисов, който беше тържествено приветстван в храма от епископ Поликарп, който му благодари за щедростта и подкрепата за спасяването на тази велика за гр. Кюстендил светиня.

Епископ Поликарп поздрави г-н Бойко Борисов и му благодари за всичко, което е направил като министър-председател на Република България за подпомагане на църковното-народно дело от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът продължи с водосвет на градския площад, където се проведе празникът „Панагия“.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за Божията майка, за нейното Успение и радостта от това, че тя се удостой да стане майка на целия човешки род. Той призова всички да обърнат своя поглед към нея и да знаят, че винаги когато се обърнат с молитва към нея, тя ще чуе молението им и ще побърза да го изпълни.

Епископът благодари в своето слово на всички отци взели участие в тържествената света Литургия, на всички потрудили се за ремонта на храма и на верния народ, който с особено вълнение показва своята любов към Света Богородица.

Снимки: протойерей Костадин Тренев