16.08.2022_19:34 | Източник: Българска патриаршия 16.08.2022 13:49 |
Снимка


На 15 август по покана на свещеник Васил Андреев, енорийски свещеник на с. Железница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп посети с. Железница, Столична община-Район „Панчарево“.

Посещението бе във връзка с това, че денят Успение Богородично е патронен празник на храма и се отбелязва с всенародно тържество – събор.

Епископ Поликарп и придружаващите го: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, бяха посрещнати в с. Железница от отец Васил и от г-н Дойчин Сремкин, кмет на селото.

На площада в с. Железница епископ Поликарп отслужи водосвет за здраве и благословение на жителите и гостите на китното село Железница и отправи благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към всички, като им пожела да бъдат под покрова на Божията Майка и в дните си винаги да чувстват Нейната закрила и милост.

Епископ Поликарп изказа благодарност на отец Васил за любезната покана и най-вече за духовните грижи, които полага за духовното въздигане на верния православен народ, който живее в населеното място. Той благодари на кмета и на народа за топлото посрещане и любов.

Гост на празника на с. Железница бе и г-н Николай Гюров, кмет на СО-Район „Панчарево“, както и представители на различни организации и институции.

След водоосвещението за народа беше подготвена богата фолклорна програма.

Снимки: протойерей Костадин Тренев