17.08.2022_22:26 | Източник: Българска патриаршия 16.08.2022 14:28 |
Снимка


На 15 август 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в Митрополитския катедрален храм, посветен на Успението на Божията Майка. Благолепният храм беше изпълнен от множество християни, жители и гости на град Варна, които прииждаха през целия ден, за да засвидетелстват своята молитвена благодарност към Пресвета Богородица и да попросят нейното застъпничество пред Спасителя Христос.

Заедно с Архиерея съслужиха отците при храма с председател иконом Стефан Николов, както и иконом Емилиян Христов от град Самоков. Утринното богослужение беше песенно украсено от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров, а светата Литургия – от мъжкия хор при Катедралния храм с диригент Валентин Кубратов.

С общоградско честване беше отбелязан и празникът на града. След края на богослужението на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ представители на варненската общественост, жители и гости на града присъстваха на тържественото издигане на флага на Варна.

По време на Причастния свещеник Любомир Георгиев произнесе проповед, в която заяви: „Ваше Високопреосвещенство, скъпи в Господа отци, братя и сестри, всесърдечно поздравям всички вас с големия празник Успение на Пресвета Богородица. Това е ден на славата на Божията Майка, която проживяла, по човешките разбирания, много скромен и незабележим живот…. В живота на Царицата Небесна нямало никаква земна слава, и единствената слава дошла при Нея в този ден, който ние тържествено прославяме като ден на Нейното Успение. Тя се явила в този ден като избран от Бога съсъд, който в слава завършил своя житейски подвиг и явил на целия свят отображението на Божествената слава.“

Негово Високопреосвещенство поздрави всички именници и всички присъстващи, благопожелавайки любовта на Божията Майка, „която трябва да заслужим, нейният благодатен покров и нейната небесна слава, която най-силно се изявява в Успението“ – каза митрополит Йоан и допълни: „Нека Божията Майка да се докосне до всяко човешко сърце в днешния ден!“

Празничното богослужение завърши с тържествено многолетствие за всички.

На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите цялото богослужение: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/596638452081585.

Изготви: Георги Великов