20.09.2022_20:18 | Източник: Българска патриаршия 19.09.2022 16:32 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия


На 19 септември 2022 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовниците иконом Стефан Николов – председател на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“, и свещеник Любомир Георгиев отслужиха молебен на тържественото откриване на академичната 2022/2023 година във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

Сред официалните гости бяха проф. д-р Сашо Пенов – министър на образованието и науката, г-н Иван Портних, кмет на Община Варна, г-н Марио Смърков, областен управител на Област Варна, Контраадмирал Кирил Михайлов – Командир на Военноморските сили на Република България, проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, и други.

Слово пред присъстващите отправи Началникът на Морското училище Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той заяви, че учебната 2022/2023 година в най-старото техническо училище в България започват повече от 860 курсанти и студенти първокурсници.

Броени дни преди това, на 10 септември, 52 момчета и момичета положиха военна клетва в Морската Алма Матер. 20 от тях са бъдещи военни лекари, приети в специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“.[1]

Началникът на ВВМУ отбеляза още: „Над 100 са новите обучаеми от чужбина. Горд съм, че нашето училище запазва тенденцията да бъде сред най-търсените висши учебни заведения в страната. Учебно заведение, което гарантира реализация не само в класическите морски професии, а вече и в други направления“, заяви проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Поздравителни слова произнесоха проф. д-р Сашо Пенов и Контраадмирал Кирил Михайлов. Министърът на образованието и науката, който малко по-рано посети учебния център по кибероперации на висшето училище, пожела през новата учебна година, „а и за в бъдеще да утвърждавате традициите на това училище, запазвайки го като уникален за България център за подговка на кадри в морското дело“.

Командирът на Военноморските сили се обърна към обучаващите се в Морската Алма Матер и отбеляза: „За някои от вас това е поредната учебна година, за други е последната учебна година, за мнозина е първата учебна година. Каквато и да е, тя е еднакво важна за всички. Военноморското училище е извоювало своето име на световната сцена на морските университети, не само благодарение на усилията на командно-преподавателския и професорския състав. То поддържа своето име и благодарение на хилядите възпитаници, които разнасят славата и името му по света. Защото това да си възпитаник на Висшето военноморско училище означава първо, че си високо подготвен, интелигентен, че си изключително добър професионалист и човек, на който може да се разчита във всяка ситуация. Помнете това. Овладявайте задълбочено знанията, които ще са ви необходими за вашата бъдеща професия и се гордейте с това, че учите в едно от най-добрите висши учебни заведения, не само в България, но и в света“ – каза Контраадмирал Кирил Михайлов.

Последва отслужването на молебен от варненските духовници за благодатен успех на ръководството, преподавателския колектив и всички обучаващи се в Морското училище. Иконом Стефан Николов благопожела от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан здраве и успех на всички. Пеейки тропарът „Спаси, Господи“, двамата отци поръсиха присъстващите.

След това беше прочетен поздравителният адрес на г-н Румен Радев – Президент и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили с диригент кап. III ранг Мирослав Трифонов изпълни химна на Висшето военноморско училище, след което новата академична година беше открита от Флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров, както и прозвуча камбанния звън на храм „Св. Николай Чудотворец“.

[1] Вижте повече в: 52-ма нови курсанти се заклеха в Морско училище ( http://www.naval-acad.bg/archives/106489)

Изготви: Георги Великов