21.09.2022_23:14 | Източник: Българска патриаршия 21.09.2022 13:01 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия


С молитва за всички, които ще лекуват и ще се лекуват в многопрофилната болница за активно лечение в град Добрич на 20 септември 2022 г. започна откриването на обновеното и разширено спешно отделение на болницата. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан богослужението отслужиха иконом Георги Дочев – архиерейски наместник на Добричка духовна околия, иконом Стефан Николов – председател на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ – гр. Варна, и свещеник Любомир Георгиев.

Откриването на новото спешно отделение привлече широк интерес с важното си значение за град Добрич и цялата област. Изпълнителният директор на „МБАЛ-Добрич“ АД д-р Георги Желязков отбеляза, че ремонтът е продължил в период от една година. Той заяви, че лекарите и медицинският персонал в спешното отделение, които през последните 2 години на пандемия са „полагали грижата за нас – жителите на Добрич и областта, заслужават да работят в едно обновено, модерно, актуално спешно отделение“.

Сред официалните лица на събитието бяха д-р Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването, г-н Йордан Йорданов – кмет на Община град Добрич, г-н Здравко Здравков – областен управител на Областна администрация Добрич, проф. д-р Радослав Радев – Председател на Съвета на директорите на „МБАЛ-Добрич“ АД, и други.

Ремонтът и преустройството на новото спешно отделение са част от дейностите, които се изпълняват по големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, чиито бенефициент е Министерството на здравеопазването. Цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинска помощ и за осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ при спешни състояния в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания.

В края на водосвета иконом Георги Дочев освети икона с образа на Божията Майка, която подари на директора на болницата от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, с благопожелание към ръководството, всички лекари и медицинския персонал за здраве и добър успех в нелекото им призвание в грижата за болящите.

Изготви: Георги Великов