21.09.2022_23:19 | Източник: Българска патриаршия 21.09.2022 16:48 |
Снимка
Автор: Софийска света митрополия


На 21 септември Църквата чества Отдание на празника Въздвижение на Честния Кръст Господен. В този ден Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отбелязва своя рожден ден.

По този повод в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от викарния епископ. Край св. Трапеза заедно с него застанаха голямо множество софийски свещенослужители, сред които архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на катедралния храм „Св. Неделя“, ставрофорен иконом Кирил Попов, ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, иконом Йоан Чикалов, иконом Николай Цурев, протойерей Костадин Тренев, протойрей Димитър Шумов, протойерей Кръстин Апостолов, протойерей Петър Славов, свещеник Лука Китин, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов, както и седем дякона, между които протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Тържествено звучаха песнопенията, изпълнени от катедралния мъжки хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков.

Да почетат празника и да бъдат съпричастни към духовната радост на владиката, в храма дойдоха митрополитски служители, общественици и миряни. Личният празник на епископа бе уважен от Нейно Превъзходителство посланика на Руската Федерация в България г-жа Елеонора Митрофанова.

Молитвено участие в службата взеха ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, монахиня Максима, игумения на Самоковския манастир „Покров Богородичен“, монахиня Серафима, игумения на Драгалевския манастир „Успение Богородично“, както и множество христолюбив народ.

В края на светата Литургия епископ Поликарп тържествено внесе в светия олтар св. Кръст, с което бе отдаден празникът Въздвижение на Честния Кръст Господен.

Владиката се обърна към църковното изпълнение с трогателно слово, с което отправи благодарност към духовенството, певците и храмовото изпълнение за духовната радост да съслужат заедно в деня на неговия личен празник.

„Днес отдаваме празника на Честния Кръст Господен. В продължение на седмица православните християни му се покланяха и имаха възможност духовно да се обновят, да носят кръста си и получавайки неговата благодат да станат достойни последователи на Иисуса Христа. Днес в много православни страни като Русия, Сърбия, Северна Македония празнуват Рождество на Пресвета Богородица. Сред нас присъства представител на Руската църква и можем да кажем, че почитаме и този богородичен празник. Хвала и благодарност Богу, затова че ни е обдарил с Такава, която да бъде за всеки един от нас ходатайка, молитвеница и пътеводна светлина в дните, в живота и особено в скърбите, каквато е Св. Богородица.

В този ден и аз благодаря на Бога за своето рождение. Изказвам благодарност на отците и на всички вас, които сте в храма и дойдохте да се помолим заедно, като едно голямо православно семейство, и да благодарим на Бога за великите му благодеяния и чудеса, които върши заради нас, човеците. Нека да се молим и винаги да благодарим, затова че Бог е благоволил се родим в този свят! Нашият живот да бъде изпълнен с благодарност към Него, особено когато отбелязваме рожден и имен ден… Всесърдечно ви благодаря за вашата любов и подкрепа, и за братското единение. Нека Бог да ни милва и спасява, вдъхновява и създава взаимни общи моменти на радост, на мир и на достойно Христово свидетелство в света, в който живеем“ – каза в словото си викарият.

Той получи поздравление и красив букет цветя от името на служителите на Софийска света митрополия, поднесено от архимандрит Евтимий, и приветствие от ставрофорен иконом Николай Георгиев от името на присъстващото църковно изпълнение.

Владиката благодари на църковното изпълнение за молитвените пожелания, увери присъстващите в това, че и занапред ще полага всеотдайни грижи за утвърждаването на Христовото паство. Дълго време епископ Поликарп раздаваше нафора, а богомолният народ изрази любовта си към владиката с множество поздравления, цветя и дарове.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Милена Апостолова

Снимки от светия олтар: протойерей Костадин Тренев