04.10.2022_04:15 | Източник: Двери на Православието 03.10.2022 |
Снимка


На 1 октомври, на празника Покров Богородичен, в Берлин се проведе се Единадесетият епархийски събор на Западно-и Средноевропейската епархия на Българската православна църква. За участие в събора пристигнаха 79 делегати от 35 църковни общини от 14 държави. В катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин беше отслужена празнична св. Литургия, оглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. По време на богослужението беше извършено и дяконско ръкоположение – на Димитър Иванов, който на следващия ден, в неделя, беше ръкоположен и за свещеник и ще служи в Лайпциг.

В проповедта си митр. Антоний говори за съборното начало в Църквата, за високата отговорност на клира и миряните в църковното управление и за свидетелството на православната вяра в западното общество.

Съборът започна с молитва и проверка на кворума, беше формирано избирателно бюро, оглавено от митрополита, и всеки от делегатите направи своя вот. Бяха избрани епархийски съветници (двама клирици и двама миряни) и епархийски избиратели (трима клирици и трима миряни) според Устава на БПЦ-БП.

Работата на епархийския събор завърши с благодарствена молитва, след което делегатите имаха възможност да общуват на братска трапеза в криптата на храма и да обсъдят епархийските инициативи за следващата година.