17.10.2022_09:57 | Източник: Двери на Православието 17.10.2022 07:59 |
Снимка
Автор: БПЦО „Рождество Богородично“ – Женева


След лятното прекъсване българите в швейцарските градове Веве и Женева отново имаха щастието да вкусят в буквален и преносен смисъл благодатните дарове на нашата света вяра. Нашият обичан отец, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от българската православна църковна община в Берлин, дойде на 15 и 16 октомври, за да отслужи на двете места св. Литургия и да ни зарадва с богослужение, молитва, проповед и лични съвети. Далечното разстояние, от което отецът идва при нас, и краткото време, с което той разполага, ни кара да използваме всяка минута от престоя му по най-добрия начин за надграждане в духовния ни живот като църковна община и като отделни личности. Богослуженията се превръщат в истински празник за душите ни.
Снимка
Песнопенията както винаги бяха вдъхновено изпълнени от нашия църковен хор, воден от диригента Станислава Нанкова. Много се радваме, че все повече миряни се изповядват и приемат св. Причастие, други кръщават децата си или освещават домовете си, правят помени за свои близки. А със своите прочувствени проповеди о. Юлиян както винаги докосва по неповторим начин душите и сърцата на всички ни. Притчата за сеяча и семената ни накара да се замислим за силата и смисъла на Божието слово и за възможността, която ни се дава всеки ден за спасение.

От името на г-н Евлоги Бонев, който за съжаление по здравословни причини не можа да присъства на литургията в Женева, бяха подарени икони на църковната община, както и книги на децата.

Църковното настоятелство и членовете на общината отправят най-сърдечни и топли благодарности към о. Юлиян Ангелов, който не пести сили и енергия и пътува хиляди километри не само да отслужи св. Литургия в Женева и Веве, но и да откликне по всяко време на духовните нужди на всеки от миряните в енорията.

Следващите богослужения с Божия помощ ще се извършат на 19 ноември във Веве и на 20 ноември – в Женева.