25.10.2022_21:44 | Източник: Двери на Православието 25.10.2022 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


На 23 октомври църковната ни община в Лондон почете с архиерейска св. Литургия великия Божи угодник св. Йоан Рилски Чудотворец, чието име носи. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний оглави св. Литургия и официално откри кампанията за набиране на средства за разширяване на параклиса „Св. Йоан Рилски“ в британската столица. С него съслужи прот. д-р Добромир Димитров, председател на общината.

В своята проповед митр. Антоний подчерта, че православието е част от идентичността на нашия народ, която ние носим в сърцата си и не бива да губим, макар и да живеем далеч от родината.

Напомняйки за подвига на св. Йоан Рилски, който е покровител на българския народ, митр. Антоний призова българите в Лондон да подражават на неговите молитва, вяра и любов. Ако имаме тази любов помежду си, ще познаят всички, че сме Христови ученици (Иоан 13:34-35), припомни той евангелските думи. Истинската любов е жертвена, каквато е любовта на Бога към нас. Христовата любов обгръща всичко, тя понесе хули, презрение и стигна докрай, до кръстна смърт, с една единствена цел: спасението на всеки човек.

Във втората част на словото си митр. Антоний отправи молитва към Бога за започването на едно богоугодно дело, а именно кампанията за събиране на средства за разширяването и преустройството на съществуващия параклис в българското посолство в Лондон в по-голяма църква за нуждите на българската църковна община. Това става с разрешението на българската държава от страна на Министерството на външните работи, за което изключително съдейства Негово Превъзходителство посланик Марин Райков. За духовното обгрижване на българите в Лондон се предоставя помещение до параклиса и цялото пространство на втория етаж. Това обединено пространство ще позволи събирането на повече хора, изграждането на вътрешен купол, помещение за неделно училище и библиотека на горния етаж. Желанието на митр. Антоний е този храм в центъра на Лондон да бъде духовен дом на българите, които, укрепявани от св. тайнства, да свидетелстват за Христос и да предават православната вяра на своите деца. Църквата трябва да е център на нашия живот, място за радост, утешение и общение в многомилионния град. Митрополитът благодари на посл. Райков за помощта, която оказва на Западно- и Средноевропейска епархия в Лондон.

След св. Литургия официално беше представен проекта на арх. Карло Буги, специализирал църковна архитектура във Флоренция и Болоня, който специалистите определят като архитектурен шедьовър. За финансирането на проекта ще са нужни дарения от християните и помощ от българската държава. С целия проект може да се запознаете тук. Своите дарения може да изпратите на:

THE BULGARIAN ORTHODOX COMMUNITY OF ST JOHN OF RILA IN LONDON (only capital letters) Lloyds Bank Sort Code 30-96-26 Account Number 80397868 IBAN : GB27LOYD30962680397868 BIC : LOYDGB21446

Снимка