26.10.2022_20:58 | Източник: Българска патриаршия 26.10.2022 19:16 |
Снимка
Автор: Западно- и Средноевропейска митрополия


С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, при БПЦ-БП и БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим за втора поредна година във Вечния град, през месец октомври, се провеждоха църковни, академични и културни събития посветени на живота и делото на свети Йоан Рилски Чудотворец.

Това са част от събитията, които заедно с Кирило-Методиевите чествания през месец май се провеждат през последните две години, с цел популяризиране и утвърждаване на паметта, свързана с най-ярките български светци и народни будители, които са допринесли за разпространението на православната вяра в Европа и са допринесли за Българското и световно църковно и културно наследство.

Тази година гости на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в празничните есенни дни бяха преподаватели и служители от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Честванията в памет на свети Йоан Рилски Чудотворец в Рим започнаха на 17 октомври, с изложбата „Чудотворни икони и св. мощи на Балканите“ в Папския Григориански университет в Рим. Организатори на събитието са: Държавен културен институт към Министерството на външните работи на Република България и Посолството на Р България към Светия Престол и Малтийския орден, с участието на Института за Славяно-византийки изследвания „Проф. Иван Дунчев“ към СУ „Свети Климент Охридски“ и БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим. Почетни гости на изложбата бяха Негово Превъзходителство Посланик Богдан Паташев, проф. Аксиния Джурова и прот. доц. д-р Иван Иванов.

На 18 октомври колегията от Катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ направи академично посещение в Папския институт за Изтока при Университета „Грегориана“ в Рим.

В срещата участваха проф. Желко Паша, декан на Факултета за Източни църковни науки към ПИО, прот. доц. д-р Иван Иванов, ръководител на катедрата и колегите: доц. д-р Любомир Игнатов, гл. ас. д-р Татяна Иванова, гл. ас. д-р Стоян Малинов, ас. докторант Михаил Михайлов и магистър йеромонах Пимен.

В непосредствен разговор деканът разказа за научната работа, която се провежда във факултета и за богатата библиотека, която ползват, а българската колегия сподели своята изследователска практика в областта на практическото богословие. След срещата те се поклониха в академичния православен параклис, разгледаха Библиотеката и Аула магна на Института, в който са имали възможност да специализират много православни и източни християни от Гърция, Русия, Украйна, Румъния, Грузия, Армения, Сърбия и България.

В следобедните часове на деня се проведе кръгла маса на тема: „Свети Йоан Рилски – образец на вярата и учител на българите“, организира от БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим, Катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и Българския културен институт в Рим.

Събитието беше удостоено с почетното участие на г-н Богдан Паташев, посланик на Р България при Светия Престол и Малтийския орден и г-н Росен Русев, съветник, завеждащ политическа служба и зам. ръководител на Дипломатическата мисията на Р България към Италианската република, и проф. д-р Красимир Станчев преподавател по славистика от Римския университет „Рома тре“. Реализирането на кръглата маса бе осъществено със съдействието на г-жа Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в Рим към Министерството на културата.

Форумът бе открит с тропарите на св. Йоан Рилски и на св. Климент Охридски.

Научни доклади във връзка с честването на празника на свети Йоан Рилски Чудотворец в Рим изнесоха: доц. д-р прот. Иван Иванов на тема „Св. Йоан Рилски – мост между Изтока и Запада. Основни духовни, богослужебни и пастирски принципи в Завета“; доц. д-р Любомир Игнатов: „Из История на мелографското дело в чест на св. Йоан Рилски“; гл. ас. д-р Татяна Иванова: „Иконографски аспекти на почитта към св. Йоан Рилски“; асист. ставроф. ик. Михаил Михайлов: „Църковноправни аспекти във възгледите на преп. Йоан Рилски“.

На 19 октомври със св. Литургия беше отбелязан празникът на св. Йоан Рилски Чудотворец в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“.

Бoгослужението бе предстоявано от доц. д-р протойерей Иван Иванов, в качеството му на председател на Българските православни църковни общини в Италия, в съслужение с ставрофорен иконом Михаил Михайлов, енорийски свещеник при храм „Св. вмчк Димитрий“ в София и йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“.

На литургията молитвено участие взеха Богдан Паташев, Росен Русев, монс. Яромир Задрапа, официален представител на Папския отдел за насърчаване на християнското единство към Ватикана, преподаватели и служители от Богословския факултет на СУ, както и богомолци от църковната община, на които работния ден не попречи да споделят духовната радост на празника.

Същия ден гостите от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се срещнаха с папа Франциск по време на генералната аудиенция на площад „Св. Петър“ в Рим.

Богословите подариха на папата икона на св. Йоан Рилски и Жития на българските светци, тематично свързани с честваните събития. На 20 октомври българските богослови посетиха Ватиканската базилика „Св. Петър“ и Cappella Redemptoris Mater, построена от папа Йоан Павел Втори, намираща се срещу Папския апартамент в апостолическия дворец във Ватикана. Мозайките там представляват византийски образи на светци с елементи на съвременна живопис, сред които, наред с всички древни светци на Църквата, се открива и образа на свети Йоан Рилски Чудотворец.

В „ Св. Петър“ те се поклониха на мощите на св. Йоан Златоуст, на св. Григорий Двоеслов и св. св. Григорий Назиански, намиращи се в отделни капели на базиликата.

Извън църковната и академичната програма православните богослови се поклониха на светите места и мощите на светци в Рим и околностите. Сред тях бяха: мощите на св. ап. Петър в криптата „Св. Петър“ във Ватикана; на мощите на св. ап. Павел в древната базилика „Сан Паоло фуори ле мура“. Посетиха древната базилика „Санта Мария Маджоре“, където са осветени славянските книги и където са ръкоположени св. Методий Славянобългарски и учениците му; древния византийски манастир „Санта Праседе“, където е живял и умира св. Константин-Кирил Философ; древната базилика „Сан Клементе“ – най-святото за българите място в Рим, където са мощите на св. Кирил и неговият гроб; древната базилика „Сан Джовани Латерано“, където се намира един от най-ранните баптистерии и където се предполага, че е кръстен св. имп. Константин Велики; древната базилика, посветена на св. Козма и Дамян, и техния гроб и на много други важни за християнството места.

На 23 октомври седмицата, посветена на честванията на св. Йоан Рилски в Италия завърши със св. Литургия в БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано.

Текст: доц. д-р протойерей Иван Иванов