01.12.2022_07:19 | Източник: БТА 30.11.2022 23:10 |
Снимка

Автор: Гергана Николова_____Снимка: Пресфото БТА / Цветомир Петров


Духовникът трябва да пази здравословна дистанция от силния на деня. Това каза доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на представянето на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.): Българският отец Йоан Кронщадски“ в Столичната библиотека.

Силните на деня се сменят много бързо и затова трябва да се пази здравословна дистанция, коментира доц. Павлов. „Звучи иронично, защото тази дистанция довежда до мъченическата смърт на отец Евстати, но той запазва тази духовно здравословна дистанция“, допълни той.

Животът и делото на протойерей Евстати Янков са описани от историкът и богослов Стефан Илчевски, който прави изследването си в продължение на 29 години. „Отец Евстати посвещава изцяло живота си на благоденствието на чепеларци. Духовно, материално – във всяко едно отношение той се опитва да облекчи живота им, без да прави разлика от това дали те са мюсюлмани или християни, дали те са вярващи или невярващи“, каза Илчевски. По думите му, книгата е доказателство, че чепеларци не са забравили отец Евстати и че те все още го почитат като свой духовен наставник. 

Томът е финансиран от Община Чепеларе и издаден от Руенския манастир. Делото на отец Евстати е представено на фона на бурни събития, които преживяват българската държава и българската църква, каза по време на събитието игуменът на Руенския манастир йеромонах Йоан Пешев. Според него, пастирът е забелязан от властта при смяната на режима през 1944 г., когато „като държавна идеология става атеизмът“. Йеромонах Йоан разказа, че след края на този период в Източна Европа, поместните църкви са започнали да се връщат към своето близко минало, да изследват героите на духа и да прославят техния мъченически подвиг. „Единствената поместна църква, която не е канонизирала до този момент нито един мъченик на вярата от този период, това е Българската православна църква“, каза той. 

„Най-важно е наследството, което оставяш. А наследството, което е оставил отец Евстати, достига до нас чрез живото слово, което именно Стефан Илчевски е събрал. Става въпрос за реални интервюта с хора, част от тях вече не са сред нас, не са сред живите. Но тяхното слово ни въвежда в изключително топлия човешки образ, който върви през историята на тази книга“, коментира богословът д-р Мария Иванова от Института за изследване на населението и човека в БАН. На събитието присъстваха още Видинският митрополит Даниил, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и др. 

Книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.): Българският отец Йоан Кронщадски“ се издава по повод 70 години от смъртта на отеца.

В допълнение: ФОТОГРАФИИ
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка