01.12.2022_18:51 | Източник: Българска патриаршия 30.11.2022 16:42 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия


С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 28 ноември 2022 г. в град Варна беше проведен научно-практически семинар на тема: „Образование и ценности“. Той беше открит в Младежки дом от г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна.

Семинарът е съвместно организиран от Варненска и Великопреславска света митрополия и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, гр. Варна, и се осъществява със съдействието на Община Варна и РУО – Варна. Той е насочен към директори, начални учители, учители-богослови, учители по изобразително изкуство, по философия и история, учители от неделните училища при првославните храмове.

Снимка

Програмата започна със звучното изпълнение на вокален ансамбъл „Звездни струни“ с ръководител Георги Кючуков и на Калоян Тодоров, възпитаник на Театрално училище „Палечко“.

Митрополит Йоан приветства всички присъстващи и ги поздрави за усилията, които полагат в нелекото поприще, на което са посветили своя живот. Той заяви:

„Да вярваш в Бога е небесен дар, който се дава на онези, които го заслужават. Човекът, от своя страна, е призван със своя духовен принос към това като копнеж да търси и намери абсолютното. Този копнеж се възнаграждава от Бога, тъй като се разкрива на онези привилегировани грешници, които показват, че желаят повече със сърцето и по-малко с ума си да достигнат небето и да усетят Божието присъствие. Днес човекът е престанал да говори със себе си и затова е изгубил връзка с Бога, след като Бог е във вас. (Вж. Лука 17:21)

Снимка

Условията на живот, които днес са се оформили в нас и около нас, не са благоприятни за духовни извисявания или метафизични преживявания. Баналността и плиткоумието са характерни за нашата духовна разсеяност, носейки със себе си не само духовно безплодие, но и душевно отчаяние и тревога пред неизвестното, което се простира над главите ни. Три основни фактора продължават да допринасят за тази безизходица, като и трите са рожби на нашето време и нахлуват в съвременността. И трите пречат на издигането на душата ни и ни държат вързани като Прометей за Кавказките скали на ежедневието като пречат на духа ни да полети във висините, за да опознае преживяванията на вярата чрез своята сила“ – каза Негово Високопреосвещенство, отбелязвайки, че те са духът на материалното благоденствие, днес човек има всичко; духът на неудържимия либерализъм; и духът на подражанието.

Архиереят допълни, че „всеки човек трябва да избира между смъртта и живота, преходността и безсмъртието. Завръщането към изворите на вековния възпитателен опит на православните народи, към неговата методика и приложение в живота, означава завръщане към самите себе си, към своите основи, означава основаване на своето бъдеще върху историческите ценности и върху непоклатимия фундамент на Православната вяра и Предание.“

Цялото приветствие на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/514796090698990.

Слово произнесе и г-жа Лилия Христова, директор „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Снимка

Гост-лектори бяха преподавателите от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Магдалена Легкоступ – катедра „Историческо и практическо богословие“, както и доц. д-р Свилен Тутеков и доц. д-р Мариян Стоядинов, преподаватели в катедра „Библейско и систематическо богословие“, авори на новите църковни учебници на Светия Синод на Българската православна църква по предмета „Религия – Християнство-Православие“.

Снимка

В своята лекция „Европейската образователна политика и училищното обучение по религия“ проф. Легкоступ насочи вниманието на присъстващите към изучаването на предмета религия в страните-членки на Европейския съюз, под каква форма той е залегнал в образователната им система, с какъв интензитет се изучава в учебната програма и много други теми, изключително актуални днес. Доц. Стоядинов представи лекцията: „Учебниците по религия – християнство-православие, издание на Българската православна църква – Българска Патриаршия“, в която запозна всички с последователността при създаването на така нужните нови учебници – от идеята за създаването им до тяхното отпечатване – плод на неуморен труд и следване на най-съвременните практики, така че те да отговарят на всички критерии. В лекцията си доц. Тутеков отбеляза належащата нужда от изправянето пред проблемите, които съпътстват обучението на децата и подрастващите, както и важността от това те да бъдат научени ясно да разпознават разликата между добро и зло, полезно и вредно.

Снимка

Лекции произнесоха още домакините на събитието – старшите учители хуманитарни и обществени дисциплини на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, г-жа Юлия Христова: „Знанието за християнството, разгледано в контекста на училищното образование“; г-жа Стойка Димова: „Ползи от наличието на кабинет по религия в училище“; г-жа Илка Колева-Димитрова: „Иконописта, като изкуство променящо светоусещането и моралните ценности на съвременното подрастващо поколение“; г-н Владимир Николов: „Работа с деца в риск“; и г-жа Дарина Кючукова: „Използване на Проектно базирано обучение в часовете по религия“. Те споделиха част от своя дългогодишен опит.

Цялата програма може да проследите на официалната Facebook страница на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна:

https://www.facebook.com/obshtinskidetskicomplexvarna/videos/2219066841601519 (първа част).

https://www.facebook.com/obshtinskidetskicomplexvarna/videos/505822181487024 (втора част).

Изготви: Георги Великов