01.12.2022_19:10 | Източник: Българска патриаршия 30.11.2022 16:49 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия


С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 30 ноември – Андреевден, беше пренесена частица от мощите на покровителя на храма и града – светия апостол Андрей Първозвани.

Честните мощи бяха пренесени от иконом Стефан Николов – председател на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и с благословението на Архиерея ще останат за поклонение във варненския храм.

Снимка

Светата Литургия беше отслужена от председателя на храма протойерей Михаил Миленков в съслужение със ставрофорен иконом Петко Минчев, свещеник Николай Митев и дякон Благой Иванов. Празничното богослужение песенно украсиха сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

В своята проповед отец Михаил поздрави всички присъстващи, които изпълниха благолепния храм, дори и в делничния ден. Той припомни богатия с изпитания и трудове живот на свети апостол Андрей, който е ясен пример за най-важното нещо, към което всеки трябва да се стреми – спасението на душата.

Снимка

След края на светата Литургия духовниците отслужиха водосвет и благословиха подготвения рибен оброк.

На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите празничното богослужение и посрещането на честните мощи в храма:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos.

Изготви: Георги Великов