03.12.2022_13:51 | Източник: Българска патриаршия 02.12.2022 15:39 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 30 ноември Православната църква отбелязва паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Единственият храм в София, носещ името на св. Андрей, който се намира на ул. „Опълченска“, тържествено отбеляза своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничните архиерейски богослужения започнаха още в навечерието на празника, когато бе отслужена празнична архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

В празничния ден св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, храмовото свещенство, во главе с предстоятеля иконом Стилиян Табаков, множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове.

Църковните песнопения бяха изпълнeни от столични певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, към които се присъедини и йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“.

Множеството богомолци препълниха храма и участваха молитвено в празничното богослужение, а мнозина деца и възрастни пристъпиха в този ден и се причастиха с Христовите Тайни. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо.

В края на св. Литургия епископ Герасим произнесе слово, в което припомни евангелския разказ за призоваването на чествания св. апостол Андрей. Към всички именници и съработници в този храм и на цялото църковно изпълнение епископът отправи благопожелания като преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който в този ден взе молитвено участие в празничната св. Литургия, отслужена в митрополитския храм „Св. Марина“.

На всички, дошли да влязат в радостта на тържествуващата енория, църковното настоятелство раздаде благословени хлябове и царевица.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Храм „Св. ап. Андрей Първозвани“.