08.12.2022_22:30 | Източник: Двери на Православието 07.12.2022 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


На 3 декември в българското дипломатическо и търговско представителство в Белград беше открита изложбата „Вселената славянобългарска“, посветена на паметта на св. Паисий Хилендарски и годишнините, свързани с неговата личност – 300 години от рождението на преп. Паисий, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизацията на Хилендарския монах за светец. Същата вечер се състоя и премиерата на документален филм със заглавие „Изследване на иконографските изображения на преподобния Паисий Хилендарски“.

За честването в Белград пристигна българска църковна делегация, водена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. На събитието присъстваха също министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов, посланикът на Република България в Белград Петко Дойков, Наталия Михалевска – директор на дирекция в МОН, представители на Пловдивския университет, сред които доц. Надя Чернева, зам.-ректор на ПУ, доц. Елена Гетова, зам.-декан на Филологическия факултет, и доц. Адриана Любенова, автор на изложбата и на филма. Сред гостите бяха директори и учители от българските училища в Република Сърбия, Северна Македония, Хърватска и множество гости от културната ни общност в Белград.

Снимка

Събитието беше открито от посланика на Република България в Белград г-н Дойков. Той подчерта изключителната роля, която изиграва българският книжовник и будител Паисий за развитието на националното ни пробуждане. Министърът на образованието отбеляза значимостта на подобна изложба за разпространението на познанието за българската история и за начините за съхраняване и предаване на следите на националната ни памет по света, сред българските общности в чужбина. Министърът изтъкна заложения в осъществяването на изложбата и на филма заряд на пряка комуникация с подрастващите, визирайки възможността да се общува с информацията към таблата не само чрез наблюдение, но и чрез кюар кодове за представяне на цялостната история на съответното събитие, икона, произведение на изкуството или друг артефакт върху паното от изложбата.

Снимка

Еп. Поликарп акцентира върху монашеската отдаденост и служба на Бога на о. Паисий, подчертавайки ползата от подобни културни инициативи.

Самата изложба, нейният замисъл, композиция, идейни послания и перспективи в бъдещите си срещи с публиката представи доц. Адриана Любенова. Последва кратка художествена програма, подготвена от учениците в Българското училище в сръбската столица.

Снимка

Предстои изложбата да посети много по-широка аудитория на българските общности в чужбина. Тя ще остане в Белград до края на декември, след което отново поема на път подобно на „историйцата“ на преп. Паисий.

По-късно доц. Адриана Любенова посети кабинета по Българистика в Белградския университет и дари икона с образа на св. Паисий Хилендарски.

Снимка