31.01.2023_17:44 | Източник: Българска патриаршия 31.01.2023 10:01 |
Снимка
Автор: Синодално издателство


Излезе от печат брой 2/2023 г. на официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник“. Две са актуалните водещи събития, които намериха място в него:

Именият ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, чийто светец-покровител честваме в същия ден, в който отбелязваме и този на приснопаметния патриарх Максим – 21 януари (1, 2 стр.); както и

90-годишнината на княгиня Мария-Луиза, отбелязана с благодарствен молебен в патриаршеската катедрала на България „Св. Александър Невски“ (стр. 1-8).

Подбор от актуални събития от църковния живот в епархиите на БПЦ-БП четете на стр. 2 и 3.

На стр. 4-5 в рубриката „Пастирско слово“ публикуваме статията на ик. Емил Паралингов „За вярата, прошката и лошите помисли“, изградена върху евангелието за разслабления (Марк. 2:3-5; Мат. 9-2).

„Колонката на редактора“ (стр. 5) Александра Карамихалева този път е посветила на „Равносметката за времето“ – този ограничен ресурс, който разпределяме според това какво за нас е важно и кой за нас е важен.

През настоящата година се навършват 1710 години от издаването на Медиоланския едикт. За историческия контекст, в който е оповестен той и за значението му за християнския свят можете да прочете в едноименната статия на Ангел Карадаков, която публикуваме на стр. 6 под рубриката „Църковна история“.

На темата „Модерният упадък като липса на вътрешна свобода или защо в наше време човек не е истински свободен“ е посветена едноименната статия на професора в БФ на Солунския университет „Аристотел“ Ираклис Реракис, който е и председател на Съюза на гръцките богослови. Статията, която за читателите на „Църковен вестник“ преведе и подготви д-р Силва Маринова, можете да прочетете на стр. 7 под рубриката „Православие и съвременност“.

„Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор за броя: Александра Карамихалева