06.03.2023_23:56 | Източник: Българска патриаршия 06.03.2023 15:37 |
Снимка
Автор: Българска патриаршия


На 3 март пред Паметника на ловците в гр. Плоещ, Румъния, се проведе възпоменателно честване. В началото военен духов оркестър изпълни химните на България и Румъния. Прот. Кирил Синев, представител на Българска Патриаршия в гр. Букурещ, в съслужение с иконом Петру Кристя, военен свещеник, служещ в Жандармерията на Прахова, отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен за българските опълченци и румънски воини паднали в Руско-турската освободителна война, и по-конкретно в битките около Плевен и Гривица.

Г-н Радко Влайков, посланик на България в Румъния, се обърна към официалните румънски лица и представители на дипломатическата ни мисия с думите: „Съдбите на българския и на румънския народ през вековете са се преплитали много често и те са били обединени да си помагат за своята свобода, за един по-добър живот. Българският народ винаги ще бъде признателен на румънския народ за закрилата, която е дал на българските дейци на Национално-освободителното движение, които са действали в Румъния и са получавали закрила и помощ да готвят освобождението на България“.

В своето слово г-жа Анка Попа, зам. кмет на Плоещ, говори за общото културно-историческо минало и настояще на българския и румънски народ, което е подкрепено „от жертвата на героите, от общи традиции и обичаи, от общата ни вяра. Тъкмо присъствахме на общото българо-румънско богослужение. Желая на българския приятелски народ мир, благоденствие и успех във всичките му проекти“.

Г-н Вирджилиу Даниел Нану, префект на Прахова, говори за румънските воини паднали в боевете при Видин, Плевен, Смърдан (дн. с. Иново) и Рахова. „Радваме се на възраждането на отношенията между нас. Нека припомня момента, когато Плоещ бе закрилник на многобройна българска емигрантска общност от сливенски търговци развивали дейност в пазар на чифлика Беряска“.

Накрая пред паметника бяха положени венци и цветя от страна на българския посланик и официалните местни власти и организации.

По традиция честването на Националния празник на България продължи в Търговско-промишлената палата на Прахова, където струнен квартет от плоещката Филхармония „Паул Константинеску“ изпълни химна на България и Румъния. В своето слово г-н Аурелиан Гогулеску, председател на камарата, говори за заселилите се приблизително 1600 българи от Сливен в Плоещ около 1830 г., както и за регистрираните днес 18 български фирми. Посланик Влайков записа признателни думи в паметната книга на палатата.

Срещата завърши с обсъждане на бъдещи съвместни културни дейности.

Текст: прот. Кирил Синев

Снимки: Пламен Петков