07.03.2023_21:41 | Източник: Българска патриаршия 07.03.2023 16:27 |
Снимка
Автор: Българска патриаршия


На 4 март в румънския гр. Търговище се проведе традиционния за българското малцинство празник Тудорица (Конски Великден). От рано сутрин се чуваше българска народна музика от седалището на Дружество „Заедно“ на българите в кв. „Матей Воевод“ на гр. Търговище. След посрещането на официалните лица и произнасянето на техните приветствия се отправихме към храм „Св. Нифон“. В присъствието на посланика на България в Румъния г-н Радко Влайков, на българския депутат в румънския парламент г-н Георги Наков, на кмета на Търговище г-н Даниел Кристиан Стан, на множество момци и девойки в български народни носии извършихме молебен за освещаване на т.нар. специални колачета “кончета” и благославяне на конете. Богослужението бе възглавено от ставр. ик. Виктор Дръгическу, епархийски съветник от църковно-административния отдел на Архиепископията на Търговище, ставр. ик. Мариус-Траян Стан, архиерейски наместник на Търдовище-Юг, ик. Йон Щефънеску и ик. Георге-Дънуц Петре от храмовото духовенство, както и прот. Кирил Синев, представител на Българска Патриаршия в гр. Букурещ.

След отпуста на молебена отец-съветника Дръгическу се обърна с тържествено слово към официалните лица и множеството българи с думите: „За мен е изключителна чест да представя благославящото послание на Високопреосвещения отец митрополит Нифон, архиепископ на Търговище, отправено към тази общност от трудолюбиви и добри хора от Търговище, които са доказали и продължават да доказват, че представляват, за нашия град Търговище, за окръг Дъмбовица, пример за добро съработничество и красиво и добро съжителстване заедно с останалите. Днес сме се събрали, за да благословим плодовете на земята, както и да благословим животните, които вашата общност използва за полските трудове… Удивително е в периода предхождащ св. Възкресение, по време на Тодорова събота, освен културната програма, да се благославят животните, символизирани от този кулинарен продукт, изключително вкусен (т.нар. „кончета“). Прочее, пожелавам, от страна на Негово Високопреосвещенство и от наша страна, на свещенослужителите на този храм, покровителстван от св. йерарх Нифон, на всички тук присъстващи, на цялата общност от православни българи много здраве, дългоденствие и живот запазен от всякакви изпитания и недостатъци. Бог да ни помага и всички да ни благослови. Ще излезем пред храма, за да благословим със св. вода конете, които най-достойните и най-трудолюбивите от вашите представители са довели да им се възхитим и виждайки ги да им сърадваме. Благодаря ви!“.

Празникът продължи с конкурс за най-красив кон, оценен от специализирано жури.

В седалището на Дружество „Заедно“ се проведе богата палитра от български народни танци и обичаи изпълнени от ансамбъл „Кукери“, община Брънещ, ансамбъл „Български извори“, община Извоареле, ансамбъл „Хоро“, община Бълен сърб и от домакините от ансамбъл „Босилче“ на дружество „Заедно“ на българите в гр. Търговище.

Традиционно провеждания на Тодорова събота празник на българите в Търговище се организира от 1996 г.

Прот. Кирил Синев

Снимки: Пламен Петков