23.03.2023_10:41 | Източник: Двери на Православието 22.03.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


Събранието на академиците при Българската академия на науките (БАН) избра за чуждестранен член на БАН проф. д-р д-р Константин(ос) Георгиу Нихоритис от Гърция. Това съобщиха от БАН на своята интернет страница.

Константин Нихоритис е изтъкнат гръцки старобългарист и богослов с многобройни публикации върху българската културна история и връзките й с Атон. Последователно завършва Атонската духовна академия (1976 г.) и Софийската духовна академия (1981 г.). В момента е професор във Факултета по славистика, балканистика и ориенталистика в Македонския университет в Солун.

Проф. Нихоритис неуморно служи на каузата за популяризирането на българския език и българската култура. Повече от тридесет години той преподава български език в няколко гръцки университета и води различни курсове по българска култура от Средновековието през Възраждането до съвременността. Той е автор на няколко учебника и учебни помагала по български език за гърци (някои от тях в съавторство със съпругата му Марияна Нихорити) и на два разговорника – гръцко-български и българо-гръцки. Също така той редактира гръцки преводи на художествени произведения от български автори.

Новият член на БАН е истински посланик на византийската и гръцката култура в България и още повече – на българския език и българската култура в Гърция. Бил е научен ръководител на многобройни магистърски тези и на четирима успешно защитили докторанти, ръководил е също и български специализанти в Солун по програмата „Еразъм“. Удостоен е с медал „Иван Вазов“ (през 2002 г.) за приноса си в популяризирането на българския език и култура. Носител на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Повече за научната дейност и трудове на проф. К. Нихоритис – тук.