27.03.2023_21:29 | Източник: Двери на Православието 27.03.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


За първи път след продължителните епидемиологични ограничения православните българи в Люксембург посрещнаха епархийския си архиерей, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той пристигна във Великото херцогство на 24 март, за да отслужи св. Литургия за празника Благовещение, 25 март. След старателна подготовка в съботната утрин беше пригоден според православната традиция любезно предоставеният от представителите на Римокатолическата църква в държавата параклис към Духовния център „Св. Йоан XXIII“. Този параклис е едно от местата, в които църковната ни общност, обединена и трудеща се под покрова на св. Йоан Рилски, се събира на богослужения. Начало на празника беше дадено с празничната утринна. Дълбоките по богословски смисъл и изящество песнопения прозвучаха на съвременен български и църковно-славянски в изпълнение на митр. Антоний и църковния певец Димитър Арнаудов, който също пристигна от родината по покана на църковното настоятелство, за да дообогати богослужбата с певческата си дарба.

Снимка

Преди началото на св. Литургия митр. Антоний пострига Николай Бандаков (секретар на църковното настоятелство в Люксембург) за четец, певец и свещоносец на Българската православна църква. С архиерея служиха свещениците прот. д-р Добромир Димитров (председател на църковното настоятелство и свещеник в църковните общини в Лондон и в Кент, Великобритания), прот. Станко Дидов (свещеник в храм „Св. Седмочисленици“, София, основател и духовен наставник на църковната община в Люксембург), прот. д-р Стоян Бербатов (свещеник на църковната община в Хаселт, Белгия) и свещ. Николай Николов (обгрижващ църковната община в Кьолн-Бон). По покана на църковното настоятелство като официални гости на празника присъстваха г-жа Марияна Кънчева (съдия в Общия съд на Европейския съюз, Люксембург) заедно със съпруга си, както и вицеадмирал Митко Пенев (военен представител на България във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел). Като помощници на духовниците в богослужението взеха участие и иподякони от Берлин и Кьолн (Германия), както и от Люксембург. За да споделят радостта от празника и да се срещнат с архиерея си и с братя и сестри в Христа в Люксембург пристигнаха и българи от Белгия, Аахен и Кьолн и украински семейства от Трир (Германия). След старателна подготовка и изповед мнозина пристъпиха към св. Причастие.

Снимка

В празничната си проповед митр. Антоний разясни смисъла на празника Благовещение и представи богословското значение на св. Богородица за спасението на човеците. В словото си митрополитът направи паралел с условностите на съвремието и съзидателната роля на жената-майка за всяка домашна църква като пазител на семейство. Като поздрави всички жени и майки с празника, митр. Антоний благодари и на официалните гости – съдия Марияна Кънчева и вицеадмирал Митко Петев и подчерта, че българската държавност може да пребъдва само в единението и единомислието между Българската православна църква и представителите на официалните власти, в случая на съда и на военачалието. Архиереят благодари и на председателя на църковното настоятелство прот. Добромир Димитров за любезната покана, на останалите присъстващи духовници, на църковните настоятели и на всички допринесли за организацията и благолепието на празника. Не на последно място митр. Антоний отправи архиерейските си напътствия и към новопостригания църковен помощник, като му пожела да усилва старанието си и да израства в усилията си за добруването на църковната община. Богослужбата завърши с радостно многолетствие и общи снимки в двора пред храма. Всеки присъстващ получи за благословение от архиерея икона с изображение на св. Благовещение (автор на оригинала Юлия Станкова) и с лика на св. Йоан Рилски, а всяка дама отнесе в дома си като символичен подарък от църковното настоятелство по едно изящно изработено лале (закупено с благотворителна цел от родината).

Снимка

Братското общение продължи по време на общия обяд в комплекса. Особено ярко се открои една от темите за разговор: нуждата от съработничество между архиерея, духовенството и църковното настоятелство заедно с цялата общност за намиране на подходящ храм в Люксембург, в който постоянно да се събират на богослужения православните българи в държавата. Всички се ангажираха с каузата и си пожелаха тя да пребъде!

Датите за събранията на църковната община се обявяват редовно в профила ѝ във фейсбук, като следващото богослужение е планирано за 22 април (Светла събота) отново в храма към центъра „Св. Йоан XXIII“ в Люксембург.

Снимка