28.03.2023_14:56 | Източник: Българска патриаршия 28.03.2023 13:37 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


Към два юбилея насочваме вниманието на нашите читатели в новоизлезлия брой 6 на официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник“ – 100 години от основаването на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и 80-годишнината от спасяването на българските евреи, която отбелязахме на 10 май.

Столетната история на висшето богословско образование в България ще бъде възпомената с различни инициативи през настоящата 2023 г., като акцентите са тържественото отбелязване на годишнината от първия факултетен съвет, проведен на 10 март 1923 г., и честването на 25 ноември паметта на св. Климент Охридски – небесния закрилник на Богословския факултет и на Софийския университет.

За тържествения факултетен съвет на БФ на СУ „Св. Климент Охридски“, проведен на 10 март т.г., и отличените в този ден преподаватели можете да прочетете на стр. 1-8.

На стр. 6 публикуваме първата част от пространно интервю с настоящия декан на факултета доц. Ивайло Найденов, който разказва за програмата на честванията и за развитието на богословската школа, съвременното й състояние и перспективите пред нея. Интервюто е на Ангел Карадаков.

Във връзка с втория юбилей – 80-годишнината от спасяването на българските евреи, публикуваме Патриаршеското и синодално послание по повод това историческо събитие и за решаващия принос на Българската православна църква в това всенародно дело. (Стр. 1-3)

На ролята на екзарх Стефан (по онова време – митрополит Софийски) за спасяването на евреите – български граждани от депортация към лагерите на смъртта е посветена статията на доц. д-р Тодор Чобанов под заглавие „Екзарх Стефан – непознатият спасител на българските евреи“, чиято първа част ще откриете на стр. 1, 4-5. Статията разглежда последователно и детайлно драматичните събития около т.нар. еврейски въпрос.

На друг български архиерей с особени заслуги към това богоугодно дело – Неофит Видински, е посветена специална изложба, озаглавена „За правда и човечност“, организирана във връзка с 80 годишния юбилей от Видинска митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, със съдействието на Община Белоградчик, материал за която можете да прочетете на стр. 3.

В този брой в рубриката „Колонката на редактора“ ще прочетете текст на тема: Какво остава за вечността.

Материала „Ботевият календар и някои дописани имена в него“, подготвен от Валя Илиева, ще откриете под рубриката „История“ на стр. 7.

„Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор за броя: Александра Карамихалева