26.04.2023_08:44
| Източник: dir.bg | Редактор : Аделина Томова 25.04.2023 20:18 |
Частица от дясната ръка на светеца ще бъде изложена в Софийска епархия от 26 април до 7 май
Снимка
Снимка: Сайт на Софийска света митрополия


С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийска епархия ще посрещне частица от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец.

Тя идва от храма „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Нигрита край Серес (Северна Гърция), който специално е построен в негова чест и памет, уточняват от Софийската митрополия.

Светинята ще бъде посрещната на 26 април в старинния столичен храм „Св. София“ от 16:30 ч. и ще остане за поклонение в България до 7 май. Поклонението ще се извърши както следва:

26 – 27 април – старинен храм „Св. София“;
28 – 30 април – храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен;
1 – 3 май – Църногорски манастир „Св. св. Козма и Дамян“ край с. Гигинци;
4 – 5 май – храм „Св. Петка“, гр. Брезник;
5 – 7 май – храм „Св. вмчк Георги“, гр. Перник

Св. Георги е сред най-почитаните светци и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в исляма. Според преданието светецът умира на 28 години в защита на своята вяра.

„След неговото упокоение, при неговите мощи започват да стават много чудеса. Вярвам, че нашия български народ има нужда от тези чудеса“, заяви пред Нова тв протойерей Васил Танев от столичния храм „Св. София“. Историите за чудеса пред тези мощи са десетки и се разказват от години. „Когато се покланяме на мощите, ние се покланяме на самите светии, за това и когато присъстват хората с вяра, техните молитви се чуват. Знам го от собствен опит“, обясни иконом Константин Стойчев от храма „Св. Петка“ в гр. Брезник.

„Приветствам Ви от храма „Свети Георги“ в Нигрита, Гърция. Храмът ни има около 500-годишна история. Издигнат е в края на 15 век и в него има стенописи от средата на 17 век с много красива изработка, както и стенописи от 19 век. Най-ценното наследство, което съхраняваме в храма, освен иконите от 14 век, са светите мощи (част от десницата) на свети великомъченик Георги Победоносец. Присъствието на светите мощи е като присъствие на самия свети Георги, и това го усещаме, защото свети Георги много пъти ни е явявал лечебната си сила. Когато преди доста години дойде тук, плачейки, едно младо момиче на 20 години, което беше болно от рак на яйчниците, аз си спомних тропара на светията, в който се пее: „на пленниците защитник, а на немощните – лекар“. Казах й, че закрилникът ни св. Георги е лечител на болестите. Тя тръгна за последния ядрено-магнитен резонанс. На другия ден втория свещеник идва да отвори храма и усеща, че вътре всичко ухае. И ме попита: „пръскал ли си с одеколон“-„не съм“ – „не е възможно; целия храм благоухае“. Търсейки откъде е аромата, стигнал до мястото, на което бяха мощите на св. Георги. Отворили шкафа и ароматът се разнесъл наоколо, сякаш се излъчвал от самите мощи. Малко по-късно се обади момичето, което беше тук предишната вечер и ми каза развълнувано: „Отче, връщам се“ – „Няма ли да се оперираш?“- „Не, Отче! Направихме днес изследването и то показа, че на мястото, на което беше ракът, вече няма нищо!“ Тогава разбрахме, че благодарение на св. Георги момичето е излекувано. Един друг чуден факт, който преживяхме, беше миналата година по време на Kовида. Една жена, която дойде да се поклони пред мощите, взе едно памуче с елей от кандилото на светеца и отиде в болницата, за да помаже мъжа си, който беше в много тежко състояние. На другия ден й казали, че мъжът й вече диша сам, без кислороден апарат, което много изумило лекарите. И двамата смятаха, че намесата на светеца е помогнала за излекуването на човека. И една последна история. Преди няколко дни занесохме мощите за поклонение в северна Гърция. Хиляди хора дойдоха да се поклонят. Там имаше едно дете с парализа. Свещеникът на храма, предложи на майката да доведе детето и да се помолят на св. Георги. Дойде детето в количката и се повтори познатата за нас история – майката ни се обади, за да ни каже, че детето й най-накрая се е излекувало! Това за нас, жителите на Нигрита и околността, но и за всички поклонници, укрепва обичта ни към светеца и кара вярата ни да расте и да става още по-силна. Знаем, че в трудностите, с които се сблъскваме, имаме наблизо приятел – свети великомъченик Георги, който е и приятел на Бога и в рая седи до Него и се моли за нас, за вас и за целия свят. Благодатно поклонение и свети Георги да закриля и да пази всички ни!“, написа отец Гергиос Келембекис от едноименния храм в Нигрита.