27.04.2023_22:51 | Източник: Софийска митрополия 27.04.2023 13:32 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


Хиляди софиянци почетоха днес мощите на св. великомъченик Георги Победоносец, които вчера пристигнаха в София и бяха тържествено посрещнати и поставени за поклонение в столичния храм „Св. София- Премъдрост Божия“.
От рано сутринта край древния храм се изви дълга опашка от вярващи, дошли да почетат светеца – войн, чиято памет Църквата тържествено ще чества на 6 май.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска литургия. Тържествената богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него край св. Трапеза застанаха: протопрезвитер Георгиос Келембекис, предстоятелят на храм „Св. Георги“, гр. Нигрита, Гърция, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Василиос от Гърция, ставрофорен иконом Кирил Дидов, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, иконом Гоце Делчев, иконом Дилян Цветков, протойерей Лъчезар Попов, председател на храма, протойерей Георги Янъков, протойерей Живко Лозанов, протойерей д-р Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, свещеник Атанас Забаданов, свещеник Георги Марков и дяконите: протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиян Периклиев. Църковните песнопения бяха изпълнени от дякони и клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.
Празничната служба бе уважена от кмета на гръцкия град Нигрита г-н Атанасиос Масларинос и от гръцки зографи, който работят за български храмове и манастири.
В раннохристиянският столичен храм миряни от цялата страна се стичаха, за да се поклонят на раннохристиянския светец, който продължава и до днес да прави чудеса, и да бъде горещ застъпник на искрено вярващите християни пред Бога.
Богомолците непрестанно прииждаха, чинно изчакваха реда си, покланяха се на десницата на св. Георги и вземаха за благословение на дома си благоуханно памуче, докоснато до светата частица.
В края на богослужбата епископ Поликарп освети празнично благоукрасено коливо, което бе раздадено на присъстващите.

С пастирско слово владиката се обърна към голямото множество богомолен народ:
„Св. Георги с частица от неговите свети мощи е сред нас, за да ни благослови и духовно да ни укрепи, за да бъдем в нашите дни и живот достойни и предани Христови чеда, следващи примера на светостта…Радостни сме, и сме благодарни на Бог, че ни удостои свети великомъченик Георги в навечерието на неговия празник да бъде сред нас. Радостни сме, че така целокупно сме пред лицето на Бога, на светиите му, и че Господ изпраща Своето благословение чрез св. Георги да укрепва сърцата ни във вяра, надежда и любов, и най- вече в мир. Нека прекланяйки се пред мощите на св. Георги да получим потребното за спасение и вечен живот живот, а другото което ни е необходимо – Бог го знае, да го дарува на всеки. Нека търсим Божието царство, за да получим онова, което на всеки е потребно, за да бъде здрав и радостен в своите дни“ – каза още владиката.

С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а поклонението пред светинята продължи през целия ден. Частицата от мощите на св. Георги ще остане в храм“Св. София“ до петък следобяд и след това ще отпътува за с. Горни Лозен, където ще бъде поставена за поклонение в храм „Св. Атанасий“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Последно обновена на 27 Април 2023, 18:45