03.05.2023_09:27 | Източник: Българска патриаршия 02.05.2023 16:10 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 1 май 2023 г. с благословението на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в Църногорския манастир бяха донесени за поклонение мощите на св. вмчк Георги Победоносец.

За тяхното посрещане се бяха събрали множество православни християни от всички краища на страната, някои от които дойдоха в светата обител още от предната вечер.

Гост на манастира беше архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, заедно с духовници и миряни от града.

Той оглави светата литургия в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, и йеромонах Захарий от манастирското братство, протойерей Сергий Измоденов от столичния храм „Рождество Богородично“, свещениците Георгиос Кардасис и Димитриос Мерганьотис от Нигрита и свещеници от Кюстендилска духовна околия. В края на тържеството архимандрит Исаак се обърна с думи на благодарност към протопрезвитер Георгиос Келембекис – предстоятел на храма „Св. Георги“ в Нигрита, и с увещание към миряните да почитат паметта на светците най-вече в своето ежедневие, като подражават на праведния им живот. В своето слово-отговор протопрезв. Георгиос Келембекис подчерта, че светиите нямат националност, а принадлежат на Православната църква и на целия свят. Той благодари на българския патриарх Неофит за възможността да възрадва духовно българския народ, донасяйки св. мощи на един от най-почитаните в България светци и добави, че огромната почит, която вярващите от България отдават на св. Георги, става причина светецът да се моли за всички нас и да ни дарява с чудеса на изцеление и благодатна помощ.

Празничното събитие бе уважено от г-н Христо Терзийски, народен представител от Кюстендил и бивш министър на вътрешните работи, г-н Георг Георгиев, народен представител от Перник и бивш зам-министър на външните работи, г-н Людмил Веселинов – областен управител на Пернишка област, г-н Александър Стоянов, началник на кабинета на вицепремиера по сигурността и вътрешните работи, г-н Кирил Ананиев, бивш народен представител от Перник и бивш министър на финансите и на здравеопазването, г-н Кирил Стоев, бивш областен управител на Пернишка област, г-н Емил Костадинов, бивш областен управител на Пернишка област, г-жа Ирена Соколова, бивш областен управител на Пернишка област, г-н Димитър Сотиров – кмет на община Земен, г-н Радослав Петров, кметове на населени места от региона, дарители и епитропи на манастира и др.

През целия ден да се помолят и да почетат светия великомъченик Георги прииждаха вярващи православни християни – някои водени от своите енорийски свещеници, други самостоятелно, като числото им до края на деня надхвърли няколко хиляди.

Вечерта на същия ден в светата обител започна бдение, посветено на годишнината от интронизацията на Богородичната икона „Всецарица“ в манастира и на посещението на десницата на св. Георги. Благозвучните песнопения бяха изпълнявани от хора на солунския протопсалт Йоанис Хасанидис на дясната певница и сборна формация от сръбски, български и светогорски певци на лявата, ръководени от Владимир Симич от Белград.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК