07.05.2023_10:16 | Източник: Българска патриаршия 06.05.2023 22:39 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 6 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше осветен новият храм на с. Реброво, общ. Своге, посветен на светия великомъченик и Победоносец Георги.

Освещаването извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Росен Андонов, свещеник Стефан Стойчев, енорийски свещеник на селото, свещеник Никола Чочев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Антоан Марков.

Тържеството по освещаването и първия храмов празник уважиха г-н Илия Богданов, зам.-кмет на Своге, г-жа Нина Копринджийска, зам.-кмет на Своге, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-жа Калинка Ангелова, кмет на с. Реброво, както и десетки жители и гости на селото.

След освещаването на новия храм на селото, епископ Поликарп произнесе проповед и запознавайки вярващите с живота и мъченичеството на св. Георги вдъхнови присъстващите да обичат Бога, Неговата Църква, както и свети Георги, който е молитвен стълб пред Божия Престол за всеки, който с вяра се обърне и проси чрез него от Бога милост и благословение.

Епископът изказа благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към всички ктитори, дарители и строители на новия храм. От името на Светейшия Български патриарх на храма беше подарена икона с образа на светеца покровител на молитвения дом.

Вярващите бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение. Беше осветен и празничен курбан.

Празникът продължи с обща празнична софра и фолклорна програма.

Снимки на сайта: архимандрит Евтимий