09.05.2023_22:11 | Източник: Българска патриаршия 08.05.2023 23:38 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 8 май, в деня, когато се почита паметта на св.всехвален Христов апостол Йоан Богослов, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм, посветен на св.Христов любим ученик в кв. „Левски Г“, беше отслужена архиерейска св. Литургия.

Празничната св. Литургия отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Севастиан, игумен на манастира Седемте престола, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, протойерей Георги Черганов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Иван Иванов, свещеник Лука Китин, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Клиросното пение оглавиха църковни певци от енорията.

Тържествената св. Литургия по повод храмовия празник на столичния храм „Св. Йоан Богослов“ беше уважена от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и от много енориаши – благочестиви и христолюбиви люде, дошли, за да се потопят в любовта и радостта на светеца.

След св. Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за живота, делата и достойното свидетелство за Христа Бога на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. В заключение Епископът призова вярващите да се изпълнят с любов към Бога и ближните, с мъжество и решителност в духовния живот, както и да станат истински чеда Божии, утвърдени в добродетелност и чистота.

Епископ Поликарп поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

С думи на благодарност за архиерейското посещение и благословение, към епископ Поликарп се обърна предстоятелят на храма протойерей Георги Черганов. Той подари на владиката в знак на любов и признателност пъстър букет с цветя и торта.

Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с Възкресение Христово и празника на св. Йоан Богослов.

Снимки: архимандрит Евтимий

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК