09.05.2023_23:03 | Източник: Българска патриаршия 09.05.2023 16:42span> |
Снимка
Автор: Ловчанска митрополия


Героични и страдалчески са усилията на българския народ да се освободи от тежкото друговерско османско иго. Този стремеж към свобода се увенчава с героичните Априлско и Новоселско въстания през 1876 г. Въстаниците получават както молитвена, така и материална подкрепа от инокините от девическия манастир „Св. Троица“. Да потушат стремежа на сънародниците ни към свобода са пратени башибозуци и черкези, които, както се отбелязва в житието на св. Новоселски мъченици, „предават на смърт и поругание всичко живо, което застигат по пътя си.“ Те не се посвеняват да нахлуят и в девическата св. обител, където своят земен край мъченически намират инокините Сусана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста и Екатерина, християнката Сусана Чорбаджиева и йереите Никола и Георги.

Денят на тяхната мъченическа кончина – 9 май, е отреден от Православната Църква да се чества тяхната памет. Светата божествена Литургия в Новоселски манастир „Св. Троица“- гр. Априлци беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха игуменът на светата обител архим. Назарий (Нешев), Архиерейският наместник на Троянска духовна околия ст. ик. Марин Божков, прот. Мартин Йотов и дякон Андроник Попов.

На края на богослужението митрополит Гавриил произнесе проповед, след което представи новият игумен на светата обител архим. Назарий и му пожела Божия помощ по молитвеното застъпничество и на св. Новоселски мъченици.