16.05.2023_20:47 | Източник: Българска патриаршия 16.05.2023 12:42 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


Под творческия псевдоним „Ивайло Орлин“ Неврокопският митрополит Борис (Разумов) издава своята първа и единствена стихосбирка – „Полети“. В статията си „Покойният Неврокопски митрополит Борис като поет“ (Църковен вестник, бр. 38 от 1958 г.) йеромонах Нестор (по-късно Смоленски епископ, † 2013 г.) ни разкрива, че тази стихосбирка за пръв път е била отпечатана през 1934 г. в печатницата на добрия приятел и съученик на дядо Борис от Цариградската духовна семинария Тодор Плочев, който „бил замолен от митрополита Бориса да се запази в тайна до смъртта му, кой е авторът на тази творба“.

По думите на друг един негов приятел, митрополит Борис още при следването си в Богословския факултет на Черновиц пишел стихове и се подписвал: Щолцберг, т. е. горда планина, горд връх. И на много места в стиховете си митрополит Борис говори за „горди върхове“, към които душата му се стреми. Навсякъде от тия стихове лъха копнеж по „светли висини“, по „девствени пътеки“, по „Предвечната светлина“.

Предлаганото на вниманието на читателите второ пълно издание на стихосбирката „Полети“ се издава от Руенската света обител „Св. Йоан Рилски“, край село Скрино, и е с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Посвещава се на 135-годишнината от рождението на Неврокопския митрополит Борис и 75-годишнината от неговата мъченическа смърт.

* * *

Мъченикът е поет. И поетът е мъченик. Забравили сме тази тайна. И ето, сега тя отново ни се открива чрез словесните полети на приснопаметния митрополит Борис Неврокопски (Ивайло Орлин). Неговите думи са покана да тръгнем по девствените пътеки на копнеещата за Бога душа. Да оставим суетния шум да стихва тук, долу на земята. И да поемем по светлите друмища, които водят в Небесата. Да си спомним, че човек трябва да е готов да разбие челото си в твърдите скали на тоя свят, за да намери единствено важното – възможността духът му да лети нагоре. Да придобие за побратим орел, който умее да чертае пътеките на мечтите. Докато всички дремят, да остане буден, за да попроси от Предвечната Светлина озарение в мрака.

Прот. Владимир Дойчев

* * *

Книгата ще може да бъде намерена в църковните магазини и в книжарниците, предлагащи православна литература. Поръчки на e-mail: lestvitsa@abv.bg; православна интернет-книжарница „Лествица“ – http://www.lestvitsa.org/.

Цена на книгата: 15 лв. При закупуване на едро има отстъпка от цената.