17.05.2023_21:21 | Източник: Българска патриаршия 17.05.2023 11:35 |
Снимка
Автор: Културно-просветен отдел


Националният синодален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” – 2023 е посветен на третото Лице на Св. Троица – Бог Св. Дух и на православния християнски празник Петдесетница. Конкурсът се проведе в периода 17 януари – 14 май 2023 г. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия. Организира се под ръководството на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.

Синодалният конкурс стимулира опознаването на светото Православие, както и творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност.

Синодалният конкурс стимулира опознаването на светото Православие, както и творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност.

В навечерието на Господските празници Петдесетница и Св. Дух, в чест на 24 май и по повод 10-то юбилейно издание на синодалния конкурс от настоящата 2023 г. започва поетапното издаване на всички наградени творби. В периода 2014-2022 г. те бяха на тема Възкресение Христово, а от тази година занапред ще са на тема Петдесетница и Св. Дух.

Първият лауреатски сборник представлява албум с наградените творби на деца от детски градини в 3-та и 4-та група, както и на ученици от 1-ви до 12-ти клас в конкурсния раздел „Изобразително изкуство“ за 2023 г. Някои от наградите за прогимназиална и гимназиална възраст са удвоени поради големия брой прекрасни творби, заслужаващи отличие. Конкурсната комисия е отчела забележителните постижения на ученици от специализирани художествени училища и отличното представяне на ученици от други училища, ателиета и школи. Наградите са определени в Синодната палата в гр. София на 4 април 2023 г. от конкурсно жури в състав: Антони Димитров (председател), членове: Евгений Цанов и Милен Бонев.

Албума може да разгледате тук

Предстои издаването и на по-разширени сборници с лауреатските творби по литература и фотография, отличени дотук във всички издания на конкурса. Предстои сборниците и албумите да станат достъпни както в електронен, така и в печатен вид.

Детската вяра и православно творчество са още един начин нашият народ и Българската православна църква да изразят своето преклонение пред Светата Троица и признателността си към светите Седмочисленици и продължителите на тяхното спасително дело.

Поощряваме децата и учениците, които желаят да се включат и в следващите издания на конкурса още отсега да започнат да се готвят като присъстват на светите Литургии за Петдесетница и Св. Дух.

Така те ще се изпълнят с Божията благодат, ще опознаят още по-добре светостта на тези Господски празници и ще имат възможност да ги отразят в своите бъдещи творби. Заснемането на празниците е силно препоръчително за кандидатите в раздел „Фотография“ за 2024 г. и следващите конкурси.

Текст: д-р Десислава Панайотова