23.05.2023_02:42 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2023 11:28 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 20 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Софийска света митрополия се проведе празнично състезание – викторина, посветена на 1160 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Състезанието, което се провежда за трети път, се състоя в зала „Екзарх Стефан I“ в сградата на Митрополията. В него се включиха деца от първи до четвърти клас, изучаващи „Религия-Православие“ на територията на Софийска епархия.

Празничното събитие, което се превърна истински детски празник бе открито с приветствие на Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който поздрави малките християнчета и им пожела надпреварата за знания да им бъде за радост и забавление.

Тази година викторината се състоеше от четири кръга – по един за всеки от класовете, а оценители на състезанието бяха епископ Поликарп, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, д-р Полина Спирова и г-жа Велина Андонова. Модератор на събитието бе г-жа Милена Йоцова, а водещи на състезанието – третокласничките от Банкя София Жело и Рая Форданова.

В надпреварата взеха участие ученици от: ОУ „Евлоги Георгиев” и Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, с преподавател Живка Мантаркова, СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Сливница, с преподавател Жени Методиева, 139 Основно училище „Захарий Круша“, гр. София, с преподавател Екатерина Дочева и деца от 78 СУ „Христо Смирненски“, с преподаватели Пенка Петева и Мария Калугерова.

Специални гости на детския празник бяха децата от хор „Св. Серафим Соболев“, с ръководител г-жа Анелия Кочева, които поздравиха присъстващите с тропари на светите братя Кирил и Методий, на св. Серафим Соболев и др. църковни песнопения.

В продължение на два часа учениците редяха пъзел-икона, попълваха текстови задачи, подреждаха правилно стиховете на химна „Върви, народе възродени“, отговаряха на въпроси, свързани с мисията на светите Братя, с техните икони и празници.

В края на състезанието, Белоградчишкият епископ Поликарп след като постави допълнителни въпроси на децата и изясни колко празника има в църковния календар, свързани със светите Кирил и Методий, обяви резултатите от надпреварата. Всички ученици се оказаха отлично подготвени и отборите получиха първо място.

Като завършек на детската викторина, посветена на 1160 години от Великоморавската мисия на светите Братя прозвуча химна „Върви народе възродени“, подето от всички присъстващи.

Софийският викарий благодари на децата, поздрави всички организатори, ръководители, родители и участници в празничното състезание и им пожела душевно и телесно здраве, и преуспяване в учението. От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той благослови присъстващите и награди всички участници с грамота и подаръци. Празникът в Софийска света митрополия завърши с обща снимка, след което децата разгледаха някои забележителности на София.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: архимандрит Евтимий, Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.