23.05.2023_02:56 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2023 12:09 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 20 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествено беше отбелязана 150-та годишнина от построяването и освещаването на храм „Успение Богородично“ в с. Слаковци, Трънска духовна околия.

Празничното честване беше отбелязано с архиерейско посещение на селото и храма, както и отслужване на тържествен празничен водосвет.

Празничния водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Тимотей, секретар на Трънско архиерейско наместничество, йеромонах Силуан, брат на Балшенския манастир, свещеник Михаил Станкович, енорийски свещеник на селото и йеродякон Вартоломей.

Празникът на храма беше уважен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, г-н Димитър Димитров, кмет на селото, монахиня Павла от манастира „Св. Петка“, край Перник, както и от десетки жители и гости на китното с. Слаковци.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе приветствено слово към насъбралото се множество и говорейки за празничният момент, които е събрал всички, изказа благодарност в заупокойна молитва към всички строители, ктитори и дарители на храма, както и за всички, които през тези 150 години са се грижили за неговото благолепие. Епископът изказа благодарност на всички, които и днес полагат грижи за храма. Той засегна и насъщната нужда от спешен ремонт на храма и важността да бъде приведен в първоначалния му благолепен вид.

Владиката се постара да внуши на всички да се постараят и да се ангажират с опазването на храма, защото е труд на техните предци и е ангажимент духовен, щото и те – днешните наследници, да оставят на идните поколения достолепен и поддържан православен храм.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който през 1987 г. последно е посетил селото и храма като викариен епископ на Негово Светейшество блаженопочиналия Български патриарх Максим.

Пред жители и гости на селото секретарят на местното народно читалище „Искра-1932“ – Светла Пантелеева, представи кратка историческа справка за църквите в село Слаковци. Храм „Успение Богородично“ е най-новата от трите църкви на селото. Градежът на 150-годишната църква стартира през 1870 година и е завършен през 1873 година.

Всички вярващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение. Беше осветен празничен курбан и хлебни приношения.

Снимки: https://zapadno.com