24.05.2023_02:56 | Източник: Българска патриаршия 23.05.2023 14:36 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия


На 21 май, 6 Неделя след Пасха – на Слепия, когато светата Църква отдава почит на светите велики царе равноапостолни Константин и Елена, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничното богослужение във варненския манастир, посветен на светите царе.

Митрополитът беше топло посрещнат от председателя на храма протойерей Стоян Флорентинов, както и от множеството християни, стекли се към светата обител от ранна утрин. Заедно с Архиерея съслужиха още иконом Василий Шаган, отец Святослав Сьомак, свещеник Любомир Георгиев и дякон Благой Иванов.

Църквата почела светиите като победители на греха и като хора, които придобили добродетели. Тази почит се изразила в определяне специален възпоменателен ден за тях, в изграждане храмове в тяхна чест, в почитане на светите им мощи, в изобразяване образите им в св. икони, във възхвала на техния живот и добродетели чрез химнография и похвални слова и в изпросване молитвите им за нас.[1]

На няколко километра от град Варна се намира манастир “Св. св. Константин и Елена”. Предполага се, че чудотворният извор – аязмото, днес под самия свети престол в олтара на манастирския храм, е станало причина за възникване на света обител.

Снимка

Едно запазило се предание ни разказва, че някъде през XVI-ти век в тази местност се появяват монаси-отшелници. През една нощ страховита морска буря изхвърля на брега телата на корабокрушенци. Един от тях, все още жив, носи чудотворна икона на светителите Константин и Елена, която бил взел от Цариград, за да я отнесе в Киево-Печерската лавра. Оцелелият пътешественик връчил иконата на дошлите на брега монаси със заръката да построят храм и манастир. Новата обител била наречена с името на покровителите си – “Св. св. Константин и Елена”.

В словото си Негово Високопреосвещенство отбеляза, че ние нямаше да имаме възможност днес свободно да изповядваме своята вяра, ако не беше император Константин.

Снимка

Архиереят поздрави всички присъстващи с празника и благопожела здраве и духовни сили на християните, носещи името на светите благоверни царе. “По молитвите на тези благочестиви царе Господ да ни пази, съхранява и подкрепя” – допълни още митрополит Йоан.

На официалната страница на Варненска и Великопреславска света Литургия във Facebook може да проследите цялата проповед и празнична света Литургия:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/213800618107950.

Веднага след края на богослужението последва водосвет в двора на манастира. След това Негово Високопреосвещенство беше сред официалните лица на празничното тържество по повод 115-годишнината на първия български морски курорт “Св. Св. Константин и Елена”, както и откриването на националния туристически сезон ЛЯТО 2023, на което присъстваха министри, дипломати, членове на Комисията по туризъм в НС, официални лица и представители на туристическия бранш.

Митрополит Йоан поздрави домакините и ръководството на морския курорт – изпълнителните директори г-жа Елена Косева и г-жа Ивелина Шабан, подарявайки им икона с лика на Божията Майка.

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна литургика. С, 2008, с. 100.

Изготви: Георги Великов