25.05.2023_08:09 | Източник: Българска патриаршия 24.05.2023 15:12 |
Снимка
Автор: Пловдивска митрополия


24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, създатели на нашата култура.

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен пред паметника на Свв. Кирил и Методий в двора на Хуманитарната гимназия, носеща името на светите братя в град Пловдив за всички учащи, учащи се и радетели за духовната просвета на народа ни.

С Владиката съслужиха: Преосвещените епископи Арсений Знеполски и Висарион Смоленски – викарии на митрополита, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

На молебена присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, областният управител на Пловдивска област г-н Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, народните представители г-н Радомир Чолаков и г-н Иван Петков, зам.-кметовете на Пловдив г-н Пламен Панов и г-н Стефан Стоянов, ректорите на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева, на АМТИИ – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, на Аграрния университет – проф. д-р Христина Янчева, на Университета по хранителни технологии – проф. д-р Пламен Моллов, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, кметът на район „Тракия“ г-н Костадин Димитров, общински съветници, държавни и обществени служители, учители и просветни дейци, общественици и граждани.

В края на молебена Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към народа с архипастирско слово за празника.

Народът ни бе благословен да не живее в смъртната сянка на тъмнината, и на невежеството, а да получи незалязващата светлина на Богопознанието и това благодарение на Бога, на Който всяка година от 1851 г. до ден днешен народът благодари за Неговия спасителен промисъл към нашето отечество. 24 май е най-българският празник. Според мен това е националният празник на България. Това е празник, който сам Бог е посочил народът ни да празнува. Защото този празник не е свързан с интереси на чужди държави. Този празник си е наш и ако нещо ние, българите, можем и трябва да твърдим и отстояваме, че е наше и само наше – това е славянската писменост. Нещо, с което ние трябва да се гордеем пред целия свят – че и ние сме дали на света книга да чете каза Владиката.

Празничният молебен завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След като бяха поднесени венци пред паметника на първоучителите – светите братя Кирил и Методий, митрополитът, кметът, генералът и духовниците застанаха начело на тържественото шествие, в което се включиха всички официални гости, дейци на културата и просветата, преподавателите и хиляди ученици от всички пловдивски училища. Под звуците на „Върви, народе възродени“ шествието премина радостно по Главната улица на града.

Снимки.