25.05.2023_08:19 | Източник: Българска патриаршия 24.05.2023 17:50 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия


С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан празничното богослужение, с което се отдаде Празника на празниците – Пасха, започна в ранните часове на 24 май, когато целият български народ чества Деня на Българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Архиереят възглави и благодарствения молебен, който беше отслужен в Митрополитската катедрала “Успение Богородично”. Заедно с него съслужи храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов.

Снимка

Негово Високопреосвещенство поздрави всички с радостния поздрав “Христос Воскресе!” и заяви, че днес, срядата след Неделя на слепия, става отдание на празника Великден. Той допълни още, че поради честването на празника Възнесение Господне на 25 май, Типикът определя днес да се чества Трето намиране честната глава на св. Йоан Кръстител.

По време на благодарствения молебен на църковнославянски език прозвучава евангелското четиво според светия евангелист Йоан Богослов (Ин 1:1-17).

“Бихме казали, че този ден е велик и той изразява душата на българина. Това е празникът на българската душевност, празникът на България в нейното минало, в нейното настояще и бъдеще” – изтъкна митрополит Йоан в своето слово, подчертавайки, че ние трябва да се вгледаме в образите на светите братя Кирил и Методий, както и на светия благоверен цар Борис-Михаил, ако искаме да градим здраво църковно-държавно общество.

Снимка

“Думите на свети апостол Павел са толкова ясни във второто му послание до Тимотея: “Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличаване, изправяне и назидаване в правдата, за да бъде Божият човек съвършен и годен за всяко добро дело” (2 Тим. 3:16-17). Това беше залегнало като думи в сърцата на тези човеци, защото познаването на словото Божие им даде възможност най-вече, създавайки азбуката и българската книжовност, да се извърши уникалния превод най-първо на Свещеното Писание, на богослужебните книги и оттам нататък да започне действието на българската книжовност”, каза още Негово Високопреосвещенство и отбеляза, че в нашата съвременност е най-важно да се припомни авторитета на Божественото Писание и от друга страна да се осмисли това действие върху човека, което е благодатно.

Цялото слово на Архиерея и благодарствения молебен може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/277415058001681.

Снимка

Празничните богослужения бяха песенно украсени от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров. Сред присъстващите бяха областният управител на Област Варна г-н Марио Смърков и г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна.

Митрополит Йоан беше сред официалните лица на тържеството, което започна на площад “Св. Св. Кирил и Методий” малко след края на благодарствения молебен. Там Архиереят поздрави всички ученици, учители, студенти, преподаватели, директори, и всички труженици на словото и книжовността. Последва многохилядно шествие до Община Варна, съставено от ученици и студенти на варненските детски градини, начални, средни и висши учебни заведения.

Изготви: Георги Великов