26.05.2023_11:51 | Източник: Българска патриаршия 26.05.2023 10:11 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 25 май, Възнесение Господне, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено освещаване с пълен чин на новопостроения храм „Възнесение Господне“ в с. Кладница, общ. Перник.

Празничното богослужение беше предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Орлин Алексиев, енорийски свещеник на селото, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Симеон Генов, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, г-н Марио Стоименов и други църковни певци.

Храмът в с. Кладница е построен от дарителите Валентин и Владислав с техните семейства, които са закупили мястото и са се погрижили за осъществяването на цялата идея по строителството на храма. Идеята, цялото строителство, изписването, обзавеждането и вертикалната планировка са изцяло дело на ктиторите.

Копката за храма е направена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 14 юни 2019 г. В селото няма храм, освен храма на Кладнишкия манастир „Св. Николай“, който е далеч от населеното място и не може да изпълнява функции на енорийски храм.

При освещаването на новия храм в св. престол бяха вградени мощи от св. Баташки новомъченици.

Празникът по освещаването на храма беше уважен от стотици православни християни, жители и гости на селото.

След св. Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за историята на празника Възнесение Господне, както и подчерта важни моменти от това историческо събитие, важни за духовното въздигане на православните християни. Епископ Поликарп изказа благодарност към ктиторите за изграждането на храма и техните семейства и се помоли за тях Бог да им въздава за любовта към Православната вяра, Църквата и българщината.

Владиката благодари на всички, които със своя труд, лепта и дарба са допринесли за новата духовна придобивка на с. Кладница и призова Бог да им въздава хилядократно.
Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поднесе на новия храм от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит икона с образа на Спасителя, Господ Иисус Христос, за спомен и благословение на вярващите.

Думи на благодарност за освещаването на храма и отслужената св. Литургия поднесе отец Орлин, който поднесе на епископа букет с цветя.

Многобройното множество вярващи бяха поздравени от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с празника и новия храм.

За всички присъстващи на празничното богослужение беше раздадено благословено ястие и други приношения за здраве и благословение.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.